Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От здравето на мозъка до укрепване на имунитета - основателни причини да консумирате чушки

27 август 2021, 06:45 часа

Днес всеки един от видовете пипер се считат за изключително полезни. Този вкусен зеленчук е  включен в националното меню на много народи по света. Той е незаменим източник на фибри и различни витамини, които помагат за поддържане на доброто здраве. Въпреки това, учените специално обръщат внимание на няколко свойства на този ценен зеленчук.

Реклама

Гарантира добро здраве на мозъка

Чушките са богати на витамин С. В допълнение към доказаните ползи за повишаване на имунитета, този витамин подобрява когнитивните функции при възрастните хора. Един преглед, публикуван в BMC Psychiatry, установява връзка между дефицита на витамин С, депресията и когнитивния спад с възрастта. Въпреки че учените отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания за окончателни заключения, през последните 20 години няколко проучвания показват, че веществото може да предпазва от леки до тежки форми на когнитивно увреждане. Колко лесно е да си набави нужния ни витамин, похапвайки си вкусно.

Имунитет

Чушките съдържат и голямо количество витамин А, който има благоприятен ефект върху имунната система. Повечето изследователи са съгласни, че той е в състояние да предпази тялото от инфекциозни заболявания. Според Годишния преглед на храненето, дефицитът на витамин А нарушава вродения имунитет, като пречи на нормалното регенериране на лигавиците, увредени от някаква инфекция. Ето още едно основание да не пренебрегваме чушките като хранителен продукт.

Кръвно налягане

Кверцетинът, който се намира в изобилие в чушките, има много и различни ползи за здравето, включително противовъзпалителни ефекти, намален риск от сърдечни заболявания и понижаване на кръвното налягане. В проучване на British Journal of Pharmacology на плъхове е даван кверцетин в продължение на пет седмици. В резултат на това е било установено, че кръвното налягане при гризачите е спаднало средно с 23%.

Мнозина прдпочитат сами да отглеждат чушките в градината си. Така са сигурни, че зеленчуците ще растат без помощта на изкуствени торове и след това на масата ще попадната наистина само зеленчуци с отлично качество и много полезни свойства. Разбира се, не всеки може да си осигури този лукс, тъй като не всеки има градина. Градина на терасата също е интересна идея, стига да има желание за това. Щом картофи могат да се отглеждат на терасата, защо да не могат и чушките.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес