Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От какви болести може да предпази кафето?

05 октомври 2024, 10:29 часа

Пиенето на кафе намалява рисковете от редица опасни патологии, съобщава изданието The Health Site.

Пиенето на кафе е полезно не само за повишаване на тонуса и подобряване на работоспособността. Приемът му е профилактика на много заболявания, включително и на най-опасните и животозастрашаващи – информира здравният портал.

Заболявания, от които кафето намалява риска

Въз основа на най-новите научни данни изданието изброява заболявания, чийто риск се намалява при редовна и правилна консумация на кафе.

Пийте кафето с тези подправки, те свалят холестерола и подмладяват тялото

Сърдечни заболявания. Пиенето на една до две чаши кафе на ден намалява вероятността от сърдечни заболявания и инсулт (както и вероятността от смърт от техните последствия).

Нови изследвания показват, че кофеинът в умерени количества не причинява анормален сърдечен ритъм, съобщава здравният портал.

Чернодробни заболявания. Пиенето на кафе е полезно за защита не само от сърдечни заболявания, но и от чернодробни патологии - има много доказателства за това. По-специално хората, които редовно пият кафе, имат 21% намален риск от развитие на хронични чернодробни заболявания и по-специално хепатоцелуларен карцином (най-често срещаният тип рак на черния дроб).

Диабет. Кафето помага на тялото да обработва глюкозата по-ефективно, което намалява риска от развитие на диабет тип 2.

Рак. Натуралното прясно сварено кафе е богат източник на антиоксиданти, които имат противовъзпалителен ефект. Учените свързват приема му с намален риск от колоректален и рак на матката.

Болест на Алцхаймер. Кофеинът подобрява активността на мозъчните клетки и намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер и деменция, дори при пациенти с хипертония, които са податливи на тези патологии.

Кой е най-добрият начин за пиене на кафе?

Експертите съветват да не се слага захар, а по възможност (ако организмът я приема нормално) и мляко и сметана, съобщава изданието. Важно е да не злоупотребявате с напитката (не пийте повече от 3 чаши на ден), също така е важно да се вземе предвид индивидуалната чувствителност към кофеина и да се въздържате от прием на напитката след 15 часа.

Кафето е полезно за здравето на нервната система и мозъка. Напитката не само стимулира работоспособността, но и подобрява настроението, подобрява паметта и когнитивните способности. Редовната употреба намалява няколко пъти риска от депресия и ви позволява да оцелеете в стресово състояние. Вероятността от депресия намалява с 20% при хора, които пият повече от 3 чаши от напитката дневно. Тя стимулира производството на допамин и серотонин, които повишават жизнеността, формират положително отношение към живота и подобряват настроението.

Експериментите показват, че при пациенти с леки когнитивни увреждания, които пият 3-5 порции на ден, заболяването не прогресира. Напитката помага за предотвратяване на развитието на патологии като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Кофеинът блокира синтеза на бета-амилоиди, от които се образуват плаки, които нарушават дейността на части от мозъка.

Ползите от кафето са очевидни, но напитката може да навреди, ако пренебрегнете правилата за нейната употреба. Основното изискване е да се избере оптималната дневна доза от напитката, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на тялото.

Учени разкриха неочаквани ползи от кафето за черния дроб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес