Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обърнете внимание на тези симптоми, издават много тежко заболяване

30 май 2024, 15:51 часа

Коремният тиф, наричан още чревна треска, се причинява от бактерия салмонела. Коремният тиф е рядък на места, където малко хора носят бактерията. Също така е рядкост, където водата се третира, за да убие микробите и където се управлява изхвърлянето на човешки отпадъци. Един пример за това, където коремният тиф е рядкост, са Съединените щати. Местата с най-голям брой случаи или с редовни огнища са в Африка и Южна Азия. Това е сериозна заплаха за здравето, особено за децата, на места, където е по-често срещано.

Храната и водата с бактериите в нея причиняват коремен тиф. Близкият контакт с човек, който носи бактерията салмонела, също може да причини коремен тиф.

Симптомите включват:

  • Висока температура.
  • Главоболие.
  • Стомашни болки.
  • Запек или диария.

Повечето хора с коремен тиф се чувстват по-добре около седмица след като са започнали лечение за убиване на бактерии, наречено антибиотици. Но без лечение има малък шанс за смърт от усложнения на коремен тиф. Ваксините срещу коремен тиф могат да осигурят известна защита. Но те не могат да предпазят от всички случаи на заболяване, причинено от други щамове на салмонела. Ваксините могат да помогнат за намаляване на риска от получаване на коремен тиф.

Вижте още: Лекар оспорва "правилото пет секунди" за яденето на паднала храна

Симптоми

Симптомите вероятно ще започнат бавно, често се появяват 1 до 3 седмици след излагане на бактерията.

Ранно заболяване

Треска, която започва ниско и се повишава през деня, като вероятно достига до 104 градуса по Фаренхайт (40 градуса по Целзий).

  • Втрисане.
  • Главоболие.
  • Слабост и умора.
  • Мускулни болки.
  • Стомашни болки.
  • Диария или запек.
  • Обрив.
  • Хората също могат да имат кашлица, загуба на апетит и изпотяване.

По-късно заболяване

Няколко седмици след началото на симптомите, заболяването може да причини проблеми в червата. Хората може да имат:

  • Стомашни болки.
  • Силно подут стомах.
  • Инфекция, причинена от чревни бактерии, разпространяващи се в тялото, наречена сепсис.

В много сериозни случаи хората могат:

  • Объркани са.
  • Не могат да обърнат внимание на нищо около тях.
  • Не могат да реагират на света около тях.
  • Това са животозастрашаващи усложнения.

При някои хора симптомите могат да се появят отново до няколко седмици след изчезване на треската.

Кога да посетите лекар

Посетете незабавно лекар, ако смятате, че може да имате коремен тиф.

Ако се разболеете, докато пътувате в чужда страна, знайте на кого да се обадите. Хубаво е да имате медицинска застраховка.

Причини

Бактериален щам, наречен Salmonella enterica serotype typhi, причинява коремен тиф. Други щамове на салмонелни бактерии причиняват подобно заболяване, наречено паратиф.

Хората прихващат бактериите най-често на места, където често има огнища. Бактериите излизат от тялото в изпражненията и урината на хората, които са носители на бактериите. Без внимателно измиване на ръцете след ходене до тоалетната, бактериите могат да се преместят от ръцете върху предмети или други хора.

Бактериите също могат да се разпространят от човек, който ги носи. Може да се разпространи върху храна, която не е сготвена, като например сурови плодове без кора. На места, където водата не се третира за убиване на микроби, можете да вземете бактериите от този източник. Това включва пиене на вода, използване на лед, направен от необработена вода, или пиене на непастьоризирано мляко или сок.

Вижте още: Поликистозни яйчници - симптоми и лечение

Тифоносители

Дори след антибиотично лечение, малък брой хора, които се възстановяват от коремен тиф, все още имат бактериите, живеещи в телата им. Тези хора са известни като хронични носители. Те вече нямат симптоми на заболяването. Но те все още отделят бактериите в изпражненията си и ги разпространяват.

Усложнения

Увреждане на червата

Усложненията на коремния тиф могат да включват увреждане и кървене в червата. Коремният тиф също може да причини умиране на клетки в стените на тънките черва или дебелото черво. Това позволява на съдържанието на червата да изтече в тялото. Това може да причини силна стомашна болка, повръщане и инфекция в цялото тяло, наречена сепсис.

Увреждането на червата може да се развие в по-късната фаза на заболяването. Тези животозастрашаващи усложнения изискват незабавна медицинска помощ.

Други възможни усложнения включват:

  • Възпаление на сърдечния мускул, наречено миокардит.
  • Възпаление на лигавицата на сърцето и клапите, наречено ендокардит.
  • Инфекция на големи кръвоносни съдове, наречена микотична аневризма.
  • Пневмония.
  • Възпаление на панкреаса, наречено панкреатит.
  • Инфекции на бъбреците или пикочния мехур.
  • Инфекция и възпаление на мембраните и течността около главния и гръбначния мозък, наречено менингит.
  • Психични проблеми, като делириум, халюцинации и параноидна психоза.

Предотвратяване

Хората могат да получат ваксинация срещу коремен тиф. Това е опция, ако живеете там, където коремният тиф е често срещан. Вариант е и ако планирате да пътувате до място, където рискът е висок.

Там, където коремният тиф е често срещан, достъпът до пречистена вода помага да се избегне контакт с бактерията Salmonella enterica серотип typhi. Управлението на човешките отпадъци също помага на хората да избягват бактериите. И внимателното измиване на ръцете за хората, които приготвят и сервират храна, също е важно.

Ваксини

Ефективността на тези ваксини намалява с времето. Така че е необходима повторна имунизация.

Тъй като ваксината няма да осигури пълна защита, следвайте тези указания, когато пътувате до зони с висок риск:

Мийте ръцете си

Честото миене на ръцете в гореща сапунена вода е най-добрият начин за контролиране на инфекцията. Измийте се преди хранене или приготвяне на храна и след използване на тоалетната. Носете дезинфектант за ръце на алкохолна основа, когато сапун и вода не са налични.

Избягвайте използването на необработена вода

Замърсената питейна вода е проблем в райони, където коремният тиф е често срещан. Поради тази причина пийте само бутилирана вода или консервирани или бутилирани газирани напитки, вино и бира. Газираната бутилирана вода е по-безопасна от негазираната бутилирана вода. Поискайте напитки без лед. Използвайте бутилирана вода за миене на зъбите и се опитайте да не поглъщате вода под душа.

Избягвайте суровите плодове и зеленчуци

Тъй като суровите продукти може да са били измити в замърсена вода, избягвайте плодове и зеленчуци, които не можете да обелите, особено маруля. За да сте в безопасност, може да искате да избягвате суровите храни.

Избирайте горещи храни

Избягвайте храна, която се съхранява или сервира на стайна температура. Прясно приготвените горещи храни на пара могат да бъдат по-малко рискови от суровите храни.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес