Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не само косопад: Лекар разкри как косата издава болна щитовидна жлеза

24 януари 2024, 10:18 часа
Реклама

Ако щитовидната жлеза не функционира нормално, това засяга много процеси в тялото, включително състоянието на косата. Запасът от стволови клетки в космените фоликули се изчерпва, което води до загуба на цвят на косата, казва ендокринологът Ирина Лисовская.

Косата и нейната връзка със стоянието на щитовидната жлеза

“Учените са добре запознати с връзката между дисфункцията на щитовидната жлеза и аномалиите на косата. Те многократно са отбелязвали, че нарушенията на щитовидната жлеза могат почти веднага да се появят върху космените фоликули и скалпа. Хипотиреоидизмът кара космените фоликули да станат сухи, чупливи и матови, поради това, че състоянието е свързано с телогенен ефлувиум. Заради хипертиреоидизма косата изтънява, става чуплива и се омазнява”, предупреждава ендокринологът.

Кои симптоми издават болна щитовидна жлеза?

“На свой ред учените идентифицират ранното побеляване на косата като следствие от възможен хипотиреоидизъм ил хипертиреоидизъм, казва специалистът и предупреждава, че както недостатъчните, така и прекомерните щитовидни хормони водят до промени в структурата и функцията на косата и кожата, включително скалпа.

„Има доказателства, че преждевременното побеляване при пациенти със заболяване на щитовидната жлеза може да бъде обърнато чрез използване на хормонална терапия за регулиране на телесната температура, метаболизма и сърдечната честота“, казва д-р Лисовская.

С възрастта броят на клетките във фоликулите и съответно оцветяващият пигмент намалява. Следователно новата коса, особено след 30 години, може да изглежда сива. В допълнениекъм естественото изчерпване на клетките, побеляването може да бъде свързано с генетика, стрес, недостиг на витамини и определени заболявания.

Причината може да бъде и витилиго, състояние, при което производството на меланоцити в определени области на кожата спира.

Възможни фактори за побеляване на косата:

  • възраст над 30 години
  • генетика
  • стрес
  • дефицит на микроелементи
  • витилиго
  • прием на определени лекарства
  • пушене
  • климат и екология

Изследванията показват, че до 50-годишна възраст половината от населението има 50% сива коса. Въпреки че сивата коса се свързва със старостта, този проблем може да се появи при млади хора, а в редки случаи дори при деца. Следователно има три вида побеляване: физиологично - свързано с възрастта; преждевременни - възникващо в млада възраст; вродено - свързано с наследствена липса на пигмент в косата, пояснява още експертът.

Естествената загуба и подмяна на коса при здрав човек се случва на всеки няколко години. Един цикъл може да продължи до седем години. Колкото повече коса губите, толкова по-бързо вашите меланоцити използват своя потенциал за производство на меланин и толкова по-вероятно е нова коса да побелее.

Стресът засяга корените на косата по различни начини. Най-честият страничен ефект е телогенен ефлувиум. Това е състояние, при което косата пада три пъти по-бързо от нормалното.

Лекар разкри как ръцете издават болна щитовидна жлеза

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес