Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли хората с диабет да пият кафе и как влияе на кръвната захар

29 септември 2024, 15:53 часа

Ако имате диабет тип 2, кофеинът може да затрудни поддържането на кръвната Ви захар под контрол.

Как кофеинът влияе на кръвната ви захар?

Все повече изследвания показват, че хората с диабет тип 2 реагират различно на кофеина.

Вижте още: Кардиолог: Защо кръвното налягане на двете ръце е различно и за какъв проблем може да е сигнал

Едно проучване разглежда хора с диабет тип 2 , които приемат хапче кофеин от 250 милиграма на закуска и друго на обяд. Това е приблизително същото количество, колкото да изпиете две чаши кафе с всяко хранене. Резултатът: Кръвната им захар е била с 8% по-висока, отколкото в дните, когато не са приемали кофеин. Показанията им също скочили с повече след всяко хранене.

Това е така, защото кофеинът може да повлияе на това как тялото ви реагира на инсулина, хормона, който позволява на захарта да навлезе в клетките ви и да се превърне в енергия.

Кофеинът може да понижи вашата инсулинова чувствителност

Това означава, че вашите клетки не реагират на хормона толкова силно, колкото преди. Те не абсорбират толкова много захар от кръвта ви, след като ядете или пиете. Това кара тялото ви да произвежда повече инсулин, така че имате по-високи нива след хранене.

Ако имате диабет тип 2 , тялото ви вече не използва добре инсулина. След хранене кръвната Ви захар се повишава над нормалното. Кофеинът може да направи по-трудно да го сведете до здравословна точка. Това може да доведе до твърде високи нива на кръвната захар. С течение на времето това може да увеличи шансовете ви за усложнения на диабета, като увреждане на нервите или сърдечни заболявания .

Защо кофеинът има този ефект?

Учените все още изследват как кофеинът влияе върху нивата на инсулин и кръвна захар. Но те смятат, че може да работи по следния начин:

Кофеинът повишава нивата на определени хормони на стреса, като епинефрин (наричан още адреналин). Епинефринът може да попречи на вашите клетки да преработват толкова много захар. Това може също да попречи на тялото ви да произвежда толкова много инсулин.

Той блокира химикал, наречен аденозин. Тази молекула играе голяма роля в това колко инсулин произвежда тялото ви. Той също така контролира как вашите клетки реагират на него. Кофеинът поддържа аденозин, който играе голяма важна в това колко инсулин произвежда тялото ви.

Необходими са само около 200 милиграма кофеин, за да повлияе на кръвната ви захар. Това е количеството в около една или две чаши сварено кафе или три или четири чаши черен чай .

Може да успеете да се справите с повече или по-малко кофеин.

Вижте още: Лекар: Как влияе патладжанът на холестерола и кръвната захар

Хората с диабет , които редовно пият кафе, нямат по-високи нива на кръвната захар от тези, които не са. Някои експерти смятат, че тялото ви свиква с това количество кофеин с течение на времето. Но други изследвания показват, че кофеинът все още може да причини скок, дори ако винаги започвате деня си с чаша кофеинова напитка.

За да разберете дали кофеинът повишава кръвната Ви захар, говорете с Вашия лекар или диетолог. Може да изследвате кръвната си захар през цялата сутрин, след като сте изпили обичайната си чаша кафе или чай. 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес