Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли хората с диабет да ядат банани и как влияят на кръвната захар

26 септември 2024, 06:00 часа

Често срещана грешка в храненето, която правят повечето хора с диабет? Премахването на бананите! Не е нужно този многофункционален плод да бъде ликвидиран от менюто ви! Ето как да им се насладите без притеснение.

Вижте още: Как гроздето влияе на диабета и нивата на кръвна захар

Може би вярвате, че бананите са плод, който трябва да избягвате, ако следите кръвната си захар. Но не е необходимо да ги премахвате напълно. Можете да се насладите на този вкусен, лесен за намиране плод и дори да подобрите здравето си, стига да знаете най-добрите начини да ги ядете.

Науката казва, че е важно хората с диабет да ядат плодове.

3 начина да ядете банани, ако имате диабет

Добавете банани към други ястия

Лесен начин да забавите покачването на кръвната захар от всяка храна с високо съдържание на въглехидрати? Комбинирайте я с други продукти, които съдържат по-бавно усвоими хранителни вещества, като мазнини и протеини. Тъй като киселото мляко е заредено с протеини, например, добавянето на резенчета банан отгоре - или още по-добре, нареждането им заедно в красиво, питателно парфе - може да намали въздействието, което въглехидратите в двете храни ще имат върху нивото на глюкозата. Фъстъченото масло е друга чудесна комбинация за банани, тъй като е пълно с протеини и полезни за сърцето растителни мазнини. Пригответе овесена каша с фъстъчено масло и банан за закуска, за да се справите.

Да, бананите естествено съдържат захар. Изненадващата истина обаче е, че препоръчителната порция (1/2 от голям банан) съдържа само 15 грама въглехидрати. За да избегнете загубата на втората половина, разрежете банана на две, преди да го обелите. След това покрийте откритата част на неизядения плод с найлоново фолио, за да не покафенее, и го съхранявайте в хладилника.

Нямате пластмасова обвивка под ръка или предпочитате да не я използвате? Можете също така да поставите неизядената част изправена върху чиния, така че месото да е запечатано срещу излагане на кислород.

Изберете твърди банани

Когато бананите узреят, устойчивото нишесте започва да се превръща в по-бързо действащ вид захар. Това означава, че колкото по-мек е бананът и по-кафява е кората, толкова по-високо е съдържанието на захар. Изборът на банан, който е по-твърд, може да означава малко по-малко въздействие върху кръвната захар, като същевременно осигурява на тялото ви същото количество полезни витамини, минерали и фибри.

Когато купувате, изберете банани, които са изцяло ярко жълти, ако планирате да им се насладите веднага. Потърсете ярко жълто с малко зеленина към всеки край, ако ще минат ден или два, преди да можете да ги ядете.

Вижте още: Първият симптом на висок холестерол се вижда на кожата

Полезни ли са бананите за хора с диабет?

Абсолютно! Всички плодове са отлични източници на фибри за балансиране на кръвната захар и на минерали и витамини, борещи се с болестите – и бананите не са изключение. Бананите, по-специално, са с високо съдържание на калий, минерал, за който е известно, че помага за понижаване на кръвното налягане. Как работи? Чрез регулиране на това колко добре течностите влизат и излизат от нашите клетки, което е особено важно, когато става въпрос за освобождаване от излишния натрий – друг минерал, който повишава кръвното налягане. Калият също помага за укрепване на костите и намалява риска от камъни в бъбреците.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес