Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли хората с диабет да консумират смокини?

21 август 2024, 09:30 часа

Не е тайна, че плодовете, пресни и замразени, могат да помогнат за осигуряването на ключови хранителни вещества като витамини, минерали и фибри. Смокините са перфектната закуска, която да включите в диетата си заради хранителните им предимства, но особено заради сладкия си вкус. 

Вижте още: Чудодейно тибетско упражнение срещу заболявания на щитовидната жлеза

Смокини и кръвна захар 

Смокините са сладки и богати на хранителни вещества плодове, които предлагат както разтворими, така и неразтворими фибри, магнезий, калий, желязо и антиоксиданти.

Когато се консумират редовно, те могат да помогнат за подобряване на здравето на храносмилането, сърцето и дори да помогнат за контролиране на нивата на кръвната захар, което ги прави вкусна и питателна закуска!

Когато обсъждаме регулирането на кръвната захар с храна, важно е да погледнем гликемичния индекс на храната.

Гликемичният индекс класира храните според това колко бавно или бързо повишават нивата на кръвната захар. Американската диабетна асоциация предоставя списък с често срещани храни и техния GI, за да помогне за по-доброто разбиране на техните класации.

Колкото по-ниска е храната по скалата на гликемичния индекс (0-100), толкова по-стабилна остава кръвната Ви захар. Колкото по-висок е рангът на храната, толкова по-бързо глюкозата се освобождава в кръвта ви, причинявайки бърз скок на кръвната ви захар.

Гликемичен индекс на смокините

Порция сушени има GI стойност от 61, което дава на смокините умерено класиране по гликемичен индекс.

Сухите смокини също съдържат хлорогенна киселина, съединение, което е проучено, за да покаже подобрение в метаболизма на глюкозата при диабетици тип II.

Ако се ядат като част от добре балансирана диета, можете да се насладите на порция смокини, без да предизвикате бързо повишаване на кръвната захар.

Вижте още: Накиснете този плод и го изяжте един час преди лягане, на сутринта ще изчисти жлъчката и червата като с булдозер

Въглехидратите влияят най-много на нивата на кръвната захар, тъй като те се разграждат до глюкоза, когато се усвояват. Когато избирате кои въглехидрати да ядете, като смокини, е важно да обърнете внимание на диетичните фибри.

Малка шепа смокини, което е около 3 до 5 сушени смокини в зависимост от сорта, осигурява 20% от дневната стойност на фибрите или около 5 грама.

Фибрите не само ни помагат да се чувстваме сити, но ни помагат да стабилизираме нивата на кръвната ни захар, като същевременно спомагаме за поддържането на здравето на червата.

Когато похапвате смокини през целия ден, важно е да ги комбинирате с порция протеин и/или мазнини. Комбинацията от 3-те ще ви помогне да останете сити и ще ви помогне да поддържате кръвната си захар в нормални граници.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес