Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Могат ли диабетиците да консумират маслини

02 август 2024, 06:30 часа

Екип от американски учени откри компонент в маслините, който според тях може да помогне в борбата срещу затлъстяването и диабета.

Вижте още: Как да разпознаем дехидратацията при малки деца? Лекар разкрива най-честите признаци

Учени от Virginia Tech University проведоха експерименти върху мишки, които показаха, че линоловата киселина в маслините понижава кръвната захар и изглежда помага при загуба на тегло. Линоловата киселина е основна омега-6 мастна киселина, намираща се в различни растителни масла, включително зехтин. "News-medical.net" (News-medical.net).

Тъй като маслините нямат достатъчно от тази киселина, която естествено би помогнала в борбата с гореспоменатите проблеми, учените смятат, че тяхното изследване може да „проправи пътя за разработването на безопасни и евтини природни продукти за контрол на затлъстяването и диабет тип 2“

Промените в начина на живот и мерките за обществено здраве имат ограничено въздействие върху нарастващото разпространение на затлъстяването, един от основните рискови фактори за диабет тип 2“, каза водещият изследовател Доминик Лиу, професор в катедрата по хранене и физическа активност в Университета на Вирджиния .

Той посочва, че наличните лекарства против затлъстяване са неефективни за поддържане на теглото, скъпи са и представляват дългосрочни рискове за здравето.

"Нашият екип работи върху разработването на по-безопасно, по-евтино и многофункционално лекарство, което да предотврати появата на метаболитни нарушения и диабет тип 2"- добави той.

Представяйки резултатите от изследването на професионална конференция в Чикаго, Луи и колегите му подчертаха, че при мишки, на които е давана линолова киселина в продължение на четири до пет седмици, е имало 10,7% намаление на затлъстяването, докато нивата на кръвната захар и чувствителността към инсулин спадат до това, което е "сравнимо със здрави, слаби мишки".

Вижте още: 7 най-чести ухапвания от насекоми: Как да ги различим, да облекчим симптомите и кога да повикаме линейка

Средиземноморската диета е особено богата на маслини и зехтин. Според наскоро публикувано проучване на 90 000 субекта, зехтинът, считан за по-здравословна алтернатива на растителните масла и маслата от семена, е показал, че помага за предотвратяване на когнитивен спад.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес