Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медът като лекарство: За какво помага

14 октомври 2024, 18:33 часа

Благодарение на своите лечебни свойства, медът е една от най-ценните храни за здрави хора, за които е важна профилактиката на заболяванията и опазването на здравето, както и за хора, които имат определени здравословни проблеми.

Ползи от меда 

„Вярно е, че има хора, които могат да бъдат алергични към мед, но този процент е изключително малък, варира под 1 процент. Не се препоръчва дори за деца под една година и дори след това трябва да се въвежда в диетата на детето много постепенно“, предупреждава диетологът Никола Рока.

Освен това медът може да съдържа спори на бактерии, които могат да причинят ботулизъм при малки деца -  остро състояние, причинено от отрови от бактерии.

В това количество медът не е вреден

От друга страна, ако детето има алергия към полени, то може да е алергично към меда от тези растения и към пчелния продукт като цяло, така че трябва да се въвежда в диетата малко по малко. Появата на обрив, сърбеж по кожата или спазми след консумация на мед, е възможно да сигнализира за алергична реакция.

"За повечето други обаче медът действа като естествена терапия и може да се препоръчва за ежедневен прием без ограничения. Вярно е, че трябва да внимаваме да го консумираме умерено, защото е богат на захар и съдържа много калории. Въпреки това, един грам мед съдържа около 4 калории, а една малка чаена лъжичка мед има около 5 грама, докато голяма лъжица може да съдържа до 20 грама мед. Като се има предвид, че това е плътна храна, която е сладка, хранително много богата и засищаща, в повечето случаи след една чаена лъжичка или две обикновено не можем да ядем повече, така че ще бъде трудно да прекалим с калорийния прием само с мед", казва диетологът.

"Диабетиците също не трябва да се „страхуват“ от него, тъй като захарта, съдържаща се в меда, идва в проста форма, която тялото ни може да използва оптимално, като храна за мозъка и други органи, а с други ценни съставки той със сигурност е по-добър подсладител от много, които обикновено се използват.

"Много изследвания вече са доказали, че тялото ни задържа повече калций от храната, ако обикновената захар се замени с мед, същото важи и за магнезия. Медът е полезен и за спортисти или хора, които са изложени на тежки физически натоварвания, тъй като осигурява бърз източник на енергия за дълъг период от време, а днес е известно, че има и силно антиоксидантно действие. Следователно е полезен и за здравето на кръвоносните съдове, тоест сърдечно-съдовата система", казва експертът.

Той споделя още: "Много хора не знаят, че медът съдържа значително количество желязо. В допълнение, той стимулира производството на хемоглобин, тоест укрепва кръвта, така че се препоръчва особено за жени, които губят много кръв веднъж месечно поради менструация и могат да имат проблеми с анемия. По същата причина е полезен и за хронично болни, при които дефицитът на желязо е един от съпътстващите симптоми на заболяването или просто следствие от изтощението на организма. За тази цел се препоръчва консумация на смути, което е комбинация от мед и зеленолистни зеленчуци, особено кейл".

"Такива зеленчуци съдържат хлорофил, а кейлът има и висок дял на магнезий и в комбинация с мед всъщност въвеждате в организма напълно готов хемоглобин, посочва специалистът.

Той добавя, че този пчелен продукт е отличен консервант, така че може да се използва в комбинация с някои лечебни храни, например чесън, куркума, джинджифил или канела -  всички те допълват положителни свойства на меда.

"Така например комбинацията от мед и куркума може да се използва за профилактика на болестта на Алцхаймер. Рецептата е проста: например, добавете 4 супени лъжици мед към една супена лъжица куркума на прах и разбъркайте добре, докато получите гъста паста. Можете да съхранявате тази паста в хладилник за няколко дни и да използвате чаена лъжичка, две на ден, за да подсладите чая. Освен че го подслаждате, получавате и изключително ценна хранителна добавка, която е много лековита", споделя още диетологът.

Това са най-добрите начини за съхранение на мед

Важно: Статията не замества балансиранто хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес