Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Всичко, което трябва да знаете за дефицита на витамин D

15 октомври 2024, 18:30 часа

Витамин D е основен витамин, който тялото ви използва за нормално развитие и поддържане на костите. Витамин D също играе роля във вашата нервна система, опорно-двигателния апарат и имунната система.

Вижте още: Кардиолог: Това е нормалното кръвно налягане според възрастта за мъжете и жените

Можете да си набавите витамин D по различни начини

Излагането на кожата ви на слънце (обаче хората с по-тъмна кожа и по-възрастните хора може да не получат достатъчно витамин D чрез слънчева светлина)

Чрез храната, която приемате.

Чрез хранителни добавки.

Въпреки всички тези методи за получаване на витамин D, дефицитът му е често срещан световен проблем.

Защо витамин D е толкова важен?

Витамин D е един от многото витамини, от които тялото ви се нуждае, за да остане здраво. Той играе решаваща роля в поддържането на баланса на калций в кръвта и костите и в изграждането и поддържането на костите.

По-конкретно, имате нужда от витамин D, за да може тялото ви да използва калций и фосфор за изграждане на кости и поддържане на здрави тъкани.

При хроничен и/или тежък дефицит на витамин D, намаляването на абсорбцията на калций и фосфор от червата води до хипокалцемия (ниски нива на калций в кръвта). Това води до вторичен хиперпаратиреоидизъм (свръхактивни паращитовидни жлези, опитващи се да поддържат нормални нива на калций в кръвта).

Както хипокалцемията, така и хиперпаратироидизмът, ако са тежки, могат да причинят симптоми, включително мускулна слабост и крампи, умора и депресия.

За да се опита да балансира нивата на калций в кръвта ви (чрез вторичен хиперпаратиреоидизъм), тялото ви приема калций от костите ви, което води до ускорена деминерализация на костите (когато костта се разгражда по-бързо, отколкото може да се реформира).

Това може допълнително да доведе до остеомалация (меки кости) при възрастни и рахит при деца.

Остеомалацията и остеопорозата ви излагат на повишен риск от фрактури на костите. Рахитът е същото като остеомалацията, но засяга само деца. Тъй като костите на детето все още растат, деминерализацията причинява извити или огънати кости.

Кого засяга дефицитът на витамин D?

Всеки може да има дефицит на витамин D, включително бебета, деца и възрастни.

Дефицитът на витамин D може да е по-често срещан при хора с по-високо съдържание на меланин в кожата (по-тъмна кожа) и които носят дрехи, покриващи широко кожата, особено в страните от Близкия изток.

Колко често се среща дефицитът на витамин D?

Дефицитът на витамин D е често срещан глобален проблем. Около 1 милиард души по света имат дефицит на витамин D.

Симптоми и причини

Силната липса на витамин D при децата причинява рахит. Симптомите на рахит включват:

Неправилни модели на растеж поради извити или огънати кости.

Мускулна слабост.

Болка в костите.

Деформации в ставите.

Това е много рядко. Децата с лек дефицит на витамин може просто да имат слаби, възпалени и/или болезнени мускули .

Липсата на витамин D не е толкова очевидна при възрастните. Признаците и симптомите могат да включват:

Умора.

Болка в костите.

Мускулна слабост, мускулни болки или мускулни крампи .

Промени в настроението, като депресия.

Възможно е обаче да нямате признаци или симптоми на дефицит на витамин D.

Какво причинява дефицит на витамин D?

Като цяло, двете основни причини за дефицит на витамин D са:

Не получавате достатъчно витамин D с вашата диета и/или чрез слънчева светлина.

Вашето тяло не абсорбира или използва правилно витамин D.

Има няколко конкретни причини за дефицит на витамин D, включително:

Определени медицински състояния.

Операции за отслабване.

Някои лекарства.

Няколко различни биологични и екологични фактора също могат да ви изложат на по-голям риск от развитие на дефицит на витамин D, като по-напреднала възраст и количеството меланин (пигмент) в кожата ви.

Медицински състояния, които могат да причинят дефицит на витамин D, включват:

Кистозна фиброза , болест на Crohn и целиакия : Тези състояния могат да попречат на червата ви да абсорбират адекватно достатъчно витамин D чрез добавки, особено ако състоянието не се лекува.

Затлъстяване : Индекс на телесна маса над 30 е свързан с по-ниски нива на витамин D. Мастните клетки поддържат витамин D изолиран, така че да не се освобождава. Затлъстяването често изисква прием на по-големи дози добавки с витамин D, за да се достигнат и поддържат нормални нива.

Бъбречно заболяване и чернодробно заболяване : Тези състояния намаляват количеството на определени ензими (чернодробен ензим 25-хидроксилаза от черния дроб и 1-алфа-хидроксилаза от бъбреците), които тялото ви трябва да промени витамин D във форма, която може да използва. Липсата на някой от тези ензими води до неадекватно ниво на активен витамин D в тялото ви.

Вижте още: Кардиолог: По това време на деня кръвното налягане е най-високо

Операции за отслабване и дефицит на витамин D

Операциите за отслабване, които намаляват размера на стомаха ви и/или заобикалят част от тънките ви черва, като стомашен байпас, затрудняват тялото ви да абсорбира достатъчни количества от определени хранителни вещества, витамини и минерали.

Ако сте претърпели операция за отслабване, важно е редовно да посещавате вашия лекар, за да може да следи нивата на витамин D и други хранителни вещества. Вероятно ще трябва да приемате добавки с витамин D и други добавки през целия си живот.

Лекарства, които могат да причинят дефицит на витамин D

Някои лекарства могат да понижат нивата на витамин D, включително:

- Лаксативи 

- Стероиди (

- Лекарства за понижаване на холестерола (като холестирамин и колестипол).

- Лекарства за предотвратяване на гърчове (като фенобарбитал и фенитоин ).

- Рифампин (лекарство за туберкулоза).

- Орлистат (лекарство за отслабване).

Винаги информирайте вашия лекар за лекарства и всички добавки и/или билки, които приемате.

Как се диагностицира дефицитът на витамин D?

Лекарите обикновено не назначават рутинни проверки на нивата на витамин D, но може да се наложи да проверят вашите нива, ако имате определени медицински състояния или рискови фактори за дефицит на витамина.

Вашият лекар може да насрочи кръвен тест за измерване на нивата на витамин D. Най-често срещаният е 25-хидроксивитамин D, известен накратко като 25(OH)D.

Как се лекува дефицитът на витамин D?

Целите на лечението и профилактиката на дефицита на витамин D са едни и същи: да достигнете и след това да поддържате адекватно ниво на витамин D в тялото си.

Въпреки че може да обмислите да ядете повече храни, съдържащи витамин D и да получавате повече слънчева светлина, вашият лекар вероятно ще препоръча приема на добавки с витамин D.

Витамин D се предлага в две форми: D2 и D3, D2 (ергокалциферол) идва от растения. D3 (холекалциферол) идва от животни. Нуждаете се от рецепта, за да получите D2. D3 обаче се предлага без рецепта. Вашето тяло по-лесно усвоява D3 от D2.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес