Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Всички правят тази грешка при измерване на кръвната захар

08 юли 2024, 10:09 часа

Много хора страдат от диабет и са принудени да използват ежедневно глюкомер, с който следят нивото на кръвната захар у дома.

Въпреки това, както отбелязва ендокринологът Юлия Тимченко, за да се получат правилни показатели при измерване на глюкозата, трябва да се следват няколко стъпки. Специалистът пояснява, че в случая повечето диабетици допускат една грешка, която оказва влияние върху отчетените стойности.

Грешката при измерване на кръвната захар у дома

"На първо място, трябва да подготвите необходимите принадлежности за измерване на глюкоза - ланцети, писалка, тест ленти, глюкомер. Измийте добре ръцете си и ги подсушете", казва лекарят.

Яжте тази ядка 30 минути преди хранене и кръвната ви захар няма да скочи

"Не е необходимо кожата да се третира с алкохолен разтвор - това е грешката, която почти всички диабетици правят, отбелязва д-р Тимченко. Според лекаря остатъчният алкохол може да повлияе на резултатите.

Тест лентите трябва да се поставят в глюкомера. Според Тимченко е важно да се направи пункция не на подложката на пръста, а на страничната фаланга, но почти в самия край.

"Нанесете капка кръв върху тест лентата и изчакайте резултата. Тимченко отделно отбелязва, че кръвта трябва да тече лесно и не трябва да оказвате натиск върху пръста си", казва специлистът.

Лекарят препоръчва да се води дневник с ежедневни резултати.

"Накрая изхвърлете тест лентата и не забравяйте да изключите глюкомера. Много хора забравят да го изключат, което съкращава живота на устройството", казва още специалистът. 

Какво е нормалното ниво на кръвната захар?

Нивата на кръвната захар са важен показател за здравето и варират в зависимост от възрастта, времето на деня и други фактори. При здрави възрастни нивата на кръвната захар на гладно обикновено варират от 3,9 до 5,5 mmol/L. След хранене допустимото ниво на кръвната захар може да се повиши, но не трябва да надвишава 7,8 mmol/l след два часа.

Ако нивото на захарта ви на гладно е между 5,6 и 6,9 mmol/L, това може да означава преддиабет, състояние, което предхожда диабета. Ниво на захар от 7,0 mmol/l или по-високо вече е диагностичен показател за диабет. В резултатите от изследването трябва да се съсредоточите специално върху кръвен тест, тъй като например захарта се появява в урината, дори когато нейното ниво в кръвта е 10 mmol / l. Критичното ниво на кръвната захар е над 33,3 mmol/l. На това ниво човек се диагностицира с хипергликемична кома.

При жените нормалното ниво на кръвната захар на гладно е 3,3-5,5 mmol/l. След хранене нивото може да се повиши до 7,8 mmol/l, което е нормално.

При мъжете нормалното ниво на кръвната захар също е 3,3-5,5 mmol/l на гладно. След хранене допустимото ниво достига 7,8 mmol/l.

При юноши от 12 до 18 години нивото на глюкозата на гладно също е 3,3 - 5,5 mmol/l, което вече е близо до нормата за възрастни.

Бременните жени имат свои специфични нива на кръвната захар поради промени в метаболизма по време на бременност. Гликемията на гладно при бременни жени не трябва да надвишава 5,1 mmol/l. Един час след хранене тази цифра не трябва да надвишава 10,0 mmol/l, а след два часа - 8,5 mmol/l.

При по-възрастните хора (60 и повече години) нормалните нива на кръвната захар може да са малко по-високи. Нивата на глюкоза на гладно между 4,6 и 6,4 mmol/l се считат за нормални.

Лекар: Тази закуска държи кръвната захар стабилна през целия ден 

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес