Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този заместител на захарта е вреден за черния дроб

18 август 2024, 20:51 часа

Диетологът Елена Соломатина обясни защо възникват проблеми с излишното отлагане на мазнини и черния дроб, когато се консумира фруктоза като заместител на захарта.

Защо фруктозата е вредна за черния дроб?

Диетологът предупреждава, че неправилната консумация на фруктоза може да доведе до затлъстяване на черния дроб, а също така „помага“ за развитието на общо затлъстяване. 

Лекар: Това е най-здравословният заместител на захарта

Лекарят отбелязва, че много хора познават фруктозата като естествен подсладител. Като такъв заместител се смята за по-полезен, тъй като за разлика от захарта не предизвиква отделяне на инсулин (фруктозата има друга химична формула). Междувременно, именно поради тази функция, фруктозата не допринася за усещането за ситост. Хората, които консумират фруктоза, са изложени на риск от неконтролирано преяждане, предупреждава специалист.

„Когато нивата на кръвната захар се покачат, мозъкът получава команда, че човек е сит, и това не го кара да търси повече храна, особено сладки храни. При фруктозата това не се случва“, споделя д-р Соломатина.

Диетологът споделя, че замяната на захарта с фруктоза може да допринесе както за общото затлъстяване, така и за мастното чернодробно заболяване. На първо място, това се отнася за фруктозата, използвана като готов подсладител. Фруктозата, която присъства в горските плодове и плодовете, може да навреди на тялото, когато се консумира в големи количества, нейната вреда се компенсира от ефекта на съдържащите се в тях фибри, витамини и минерали.

Редовната употреба на заместители на захарта има своите предимства:

  • зъбите са по-малко податливи на разрушаване, което означава, че рискът от образуване на кариес е значително по-малък;
  • благодарение на добавките, калоричното съдържание на диетата е ефективно намалено;
  • за тези, които следят фигурата си, това е възможност да разнообразят менюто със сладки десерти и напитки без риск от наднормено тегло.

"Трябва да се има предвид, че сладките добавки не могат да се считат за пълен заместител на глюкозата. Ако се консумират в излишък, те могат да причинят сериозни здравословни проблеми, включително повишен апетит и нарушаване на храносмилателната функция", допълва експертът.

Колко захар, сол и мазнини могат да се ядат на ден - нормата за мъже и жени

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес