Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този сок разрежда кръвта и може да се пие дори от диабетици

25 септември 2024, 13:26 часа

Доматеният сок, поради ниското съдържание на захар, може да се пие от диабетици и хора, които решават да отслабнат, казва русият лекар и биолог д-р Ирина Лялина. Тя отбеляза, че този продукт съдържа много витамини: А, С, В6, РР, както и калий и магнезий.

Ползи от доматения сок 

„Доматеният сок е диетичен. Съдържа много витамини А, С, В6, РР, калий и магнезий. Насърчава отделянето на хормона на радостта - серотонин, помагайки за облекчаване на напрежението и стреса. Без захар е полезен за диабетици (гликемичният индекс на доматения сок е доста нисък - 38), деца и тези, които искат да отслабнат. Бременните жени могат и трябва да го пият, тъй като помага за справяне с токсикоза, подуване и запек“, казва д-р Лялина.

Този зеленчук бори диабета и подобрява зрението

Тя допълва, че червеният цвят на сока се дължи на наличието на ликопен в доматите, естествено багрило с антиоксидантни свойства. Експертът припомня, че напитката намалява риска от сърдечни заболявания, тъй като помага да се нормализира нивото на „лошия“ холестерол и да се увеличи еластичността на кръвоносните съдове.

„Доматеният сок повишава еластичността на кръвоносните съдове и намалява образуването на кръвни съсиреци, както и за профилактика на рак. Най-много ликопен има в кората и презрелите домати. Този сок има жлъчегонни и противовъзпалителни свойства, поради което е полезен за хора с ниска стомашна киселинност и заболявания на дванадесетопръстника“, обобщава д-р Лялина.

Доматеният сок има антисклеротичен ефект. Той оказва благоприятен ефект върху състава на кръвта, като премахва вредния холестерол от нея и повишава нивата на хемоглобина. Тази напитка е отлична профилактика на тромбоза. Повлиява и вътреочното налягане и го намалява, което е особено ценно при глаукома.

Вреда от доматен сок

Вредата от доматения сок е относителна концепция, ако този продукт се използва правилно, можете да очаквате само ползи от него. Доматеният сок не трябва да се смесва с продукти, съдържащи нишесте и протеини (хляб, месо, картофи, яйца, риба, извара), това може да доведе до образуване на камъни в бъбреците.

Добавянето на трапезна сол намалява полезните свойства на доматения сок, но е възможно да се увеличи смилаемостта му чрез добавяне на няколко лъжици растителна мазнина (зехтин или второ масло) или чрез консумация на сок с продукти, съдържащи мазнини (ядки, сирене). Доматеният сок се комбинира идеално с други зеленчукови сокове и зеленчуци.

Лекар: 3 чаши на ден от тази напитка предпазват от диабет и инсулт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес