Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този минерал е тайната на дълголетието

23 октомври 2024, 18:32 часа

Сертифицираният диетолог Ванеса Кинг коментира кой минерал поддържа здравословното стареене, насърчава дълголетието и намалява риска от сърдечни заболявания. 

Минералът на дълголетието

"Говорим за селен. Това е микроелемент с антиоксидантни свойства, който предпазва клетките от увреждане. Той насърчава растежа на клетките и функцията на щитовидната жлеза и укрепва имунната система", казва експертът.

Д-р Ванеса Кинг коментира резултатите от скорошно проучване, публикувано в списанието Clinical Hypertension. Учените са открили, че диетичният прием на селен е свързан с увеличена дължина на теломерите, маркер, използван за измерване на биологичното стареене. Като цяло по-късите теломери показват стареене и прогресия на заболяването.

Учени: Тези навици са "убийци" на дълголетието

Тялото не произвежда селен, така че той трябва да се набавя чрез храна или добавки. Диетологът отбелязва, че трябва да се внимава с минерала, тъй като излишъкът му се натрупва в организма и може да бъде токсичен. Твърде много селен може да причини стомашно-чревни проблеми, загуба на коса, бъбречна недостатъчност, неврологични проблеми и в редки случаи дори смърт.

Други ползи от селена

"Многобройни изследвания са установили значението на селена в процесите, които стимулират антитела срещу вируси. Селенът участва в производството и стимулирането на антитела, които се противопоставят на бактериални, инфекциозни, гъбични и вирусни заболявания. В тази връзка е важно да се осигури достатъчен прием на селен по време на периоди на грип и настинка", казва експертът.

Лекарят допълва, че селенът е важен за здравето на щитовидната жлеза. В тъканите на щитовидната жлеза се съдържа рекордно количество от този микроелемент – повече от всеки друг орган. Щитовидната жлеза изпълнява много важни функции, основната от които е регулирането на всички хормонални процеси в организма. При остър дефицит на селен първо страда щитовидната жлеза. Човек има проблеми с теглото ( наблюдава се рязко наддаване или загуба на тегло) и метаболитните процеси са нарушени. Освен това при дефицит на селен често възникват сериозни хормонални нарушения.

Адекватният прием на селен помага на щитовидната жлеза по няколко начина:

  • ефективен йоден метаболизъм;
  • нормализиране на хормоналния синтез;
  • защита на щитовидната жлеза от окисление;
  • контрол на телесното тегло чрез стабилизиране на метаболитните процеси.

Избягването на остър дефицит на селен в организма е важно за нормалния метаболизъм.

Тайната на дълголетието на японките: Ето какво ядат на закуска

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес