Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този чай предпазва от диабет и е най-полезен за сърцето

26 октомври 2024, 22:38 часа

Това, което ядем и пием, пряко влияе върху нашето здраве. Чаят несъмнено е най-популярната напитка, която консумираме през целия ден. Един от видовете му обаче е особено полезен за тялото, съобщава д-р Тим Бонд. Той препоръчва да се пие чай оолонг/улонг, който се получава от листата на същото растение, което прави черния и зеления чай, но се обработва по напълно различен начин.

Ползи от чая оолонг

„Чаят оолонг е скритото бижу на чая и е изненадващо богат на полифеноли, за които е доказано, че имат положителен ефект върху здравето“, каза д-р Бонд. 

Той допълва, че тази напитка съдържа теазинензини, които са различни от катехините в зеления чай и теафлавините в черния чай. Именно тези биологично активни теазинензини са много полезни за здравето.

Лекар: Сложете това в чая и настинката ще изчезне по-бързо

Според експерта редовната консумация на напитката помага за понижаване нивата на кръвната захар, предотвратява диабет, сърдечни заболявания и дори рак.

„Проучване на 10 мъже и 10 жени, които са имали преди това диабет, установи, че пиенето на повече от литър чай оолонг дневно в продължение на 10 седмици значително намалява нивата на кръвната захар“, казва специалистът.

Ежедневното пиене на таи напитка също е добро за отслабване, защото ускорява метаболизма ви, казва специалистът. 

Чаят помага за премахване на триглицеридите и холестерола, които могат да запушат кръвоносните съдове и да окажат лош ефект върху сърцето.

Флавоноидите, полифенолите, витамините и микроелементите (калий, манган, магнезий) намаляват риска от развитие на атеросклероза, така че чаят има благоприятен ефект върху съдовия тонус и сърдечната функция, намалявайки риска от развитие на хипертония.

При консумация на улонг се увеличава съдържанието на протеин в кръвта - адипонектин, чийто дефицит може да доведе до развитие на захарен диабет тип 2 и коронарна съдова болест.

Междинните продукти от разграждането на танина в чая, на които са богати оолонгите, допринасят за образуването на цетилхолин в клетките, при дефицита на който човек губи концентрация и способност да запомня нова информация

Тайландските видове на този чай имат свойството да алкализират храносмилателния тракт, кръвта и клетъчната течност. Улонгите могат да неутрализират високата киселинност, която допринася за образуването на ракови тумори и причинява много други неприятни заболявания. Повишената киселинност на кръвта и тъканите води до загуба на калций в зъбите и костите, което от своя страна води до остеопороза и кариес.

Създавайки чиста алкална среда в тялото, чайовете oолонг помагат да се отървете от бактерии, гъбички и микроби, повечето от които изискват токсични киселини в кръвта и тъканите, за да оцелеят и да се разпространят в човешкото тяло.

Лекар: Този билков чай регулира хормоните

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес