Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са трите най-важни сутрешни навика

23 юли 2024, 10:53 часа

Много от нас пренебрегват важността на сутрешните навици - това оказва негативен ефект не само върху здравето, но и върху енергичността и продуктивността. 

Трите най-важни сутрешни навика

Известният московски лекар, ортопед Сергей Длин директно коментира значението на тези действия всяка сутрин за формирането на здравето на тялото. По думите му, след като отворите очи сутрин, първото нещо, което трябва да направите, е да вдигнете ръце и крака нагоре, още докато сте в леглото. Така стартирате кръвоносната и лимфната си система. Правете това просто упражнение за 25 до 30 секунди само веднъж. Това ще подобри освобождаването на кортизол, което означава, че ще се събудите по-бързо и ще си осигурите нормален кръвопоток.

3 навика, които ви състаряват преждевременно

"Вторият навик е да се усмихвате и да създавате такава вътрешна позитивна нагласа за целия ден. Между другото, след гореспоменатото опъване на ръце и крака в леглото, това няма да е трудно. Положителната нагласа формира правилното функциониране на хормоналната система и други важни органи", казва специалистът.

"Трето, изпийте една или две чаши топла вода. Така ще стартирате работата на стомашно-чревния тракт. В случая вашият стомашно-чревен тракт, както и жлъчният мехур и черният дроб ще бъдат максимално готови да приемат хранителни вещества от храната. Така че започнете деня си правилно и ще бъдете здрави!", допълва още лекарят. 

Ползи от пиенето на вода сутрин

Има много различни лечебни техники, базирани на специфичен модел на консумация на вода. Подходът да пиете чаша течност всяка сутрин на празен стомах е най-простият, но и доста ефективен. Не само позволява на тялото да се събуди, има много положителни последици за тялото:

  • Започва прочистване на дебелото черво от преработена храна, токсини и слуз. Това ви позволява да увеличите максимално абсорбционния капацитет на лигавицата. Полезните вещества в храната, които ще попаднат в червата през деня, не просто ще преминат през тялото, но ще започнат да навлизат в необходимите тъкани и органи.
  • Извеждането на токсините от тялото има положителен ефект върху състоянието на епидермиса. В рамките на няколко дни след започване на техниката кожата ще стане забележимо по-чиста. Пиенето на чаша вода сутрин на празен стомах ви помага да отслабнете. Това се дължи на отстраняването на излишната течност от тъканите и ускоряването на метаболитните процеси.
  • Изпитата сутрин вода предизвиква химични реакции, които стимулират обновяването на клетките. Това също така ускорява синтеза на кръвни клетки и компоненти на мускулните влакна.

Една чаша вода, постъпила в тялото рано сутрин, спомага за поддържане на функционирането на лимфната система в оптимално състояние. Това от своя страна отговаря за показателите на имунитета и осигурява на тялото защита от инфекции.

6 навика, които ще накарат червата ви да работят като часовник

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес