Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са продуктите, които най-силно вредят на панкреаса

15 август 2024, 18:43 часа

Панкреасът е отговорен за производството на много жизненоважни ензими в човешкото тяло. Някои вредни продукти обаче могат да му навредят и да доведат до неправилно функциониране на този орган. Руският диетолог Юрий Попко изборява кои са те - алкохол, пържена храна, захар, рафинирани въглехидрати.

"Панкреасът е орган, който произвежда ензими за смилане на храната. Тези ензими са необходими главно за смилането на въглехидратите. Ако тялото реагира лошо на сурови зеленчуци и плодове, човек веднага ще се почувства подут, ще го измъчват газове и дискомфорт", казва специалистът.

Лекар: Това е най-вредният продукт за панкреаса

Ензимите по същество са протеини, произведени от телата ни за смилане на храната. Причината за възпалението на панкреаса е остър и хроничен панкреатит, който напоследък е много разпространен и заема трето място сред заболяванията на коремните органи, изискващи хирургическа намеса.

Кои продукти са вредни за панкреаса?

Алкохолът е стимулант за активното производство на панкреатични ензими. Когато консумираме алкохол често и в големи количества, панкреасът произвежда голямо количество ензими и повишава вътреклетъчното налягане, вместо ензимите да усвояват храната. Те се връщат обратно в панкреаса, унищожавайки неговите клетки и самия орган.

Тези ензими са силно активни и по време на възпалителния процес панкреасът се разрушава. В бъдеще това нарушава систематичното освобождаване на ензими и тогава можем да наблюдаваме болка в левия хипохондриум, която излъчва към предната или задната част на гръбначния стълб и провокира диария. 

"Често, ако има проблем с панкреаса, се препоръчва минимизиране на пържени продукти. Списъкът се допълва и от карамелизирана, бекон и свински кебап. Тези продукти увреждат протеиновите молекули на тялото", казва експертът. 

Панкреасът е отговорен за производството на инсулин - това е хормон, който нормализира нивата на кръвната захар (тялото ни образува глюкоза от всички храни, съдържащи въглехидрати). Инсулинът помага на глюкозата да влезе, както ключът отваря вратата към нашата клетка, така че след това да можем да получим енергия от тази глюкоза. Когато имаме много захар в диетата си, ние постоянно стимулираме производството на инсулин в големи количества. По този начин натоварваме панкреаса и по този начин предизвикваме възпалителен процес в самия орган и тяло.

Излишният инсулин води до наддаване на излишно тегло (с излишни калории). Освен това е причина за синдром на поликистозни яйчници, катаракта и белодробни проблеми. Излишната захар в организма провокира образуването на висцерална мазнина (отлага се върху вътрешните органи и е опасна). А това от своя страна води до редица други заболявания: увеличава риска от хипертония, диабет, сърдечни и съдови заболявания, както и мастна чернодробна болест.

"Рафинирани въглехидрати - това включва печени изделия, всички сладкиши, хляб и тестени изделия. Тъй като често съдържат захар, канцерогени и консерванти, те провокират скокове в захарта и инсулина. И това отново води до хиперинсулинемия, инсулинова резистентност и след това диабет тип 2. Резултатът е обрив и косопад", казва специалистът.

Пречистване на панкреаса - ето как се прави

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес