Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това са най-добрите храни при косопад

02 октомври 2024, 12:30 часа

Руският лекар д-р Елена Соломатина посочва 3 храни, които са особено полезни в борбата с косопада. Въпреки че лекарят подчертава, че пълната плешивост не може да бъде коригирана, има три храни, които просто трябва да бъдат включени в диетата, ако целта е поддържане и подобряване на здравето на косата. Това са гъши дроб, слънчогледово масло и храни, богати на магнезий.

Най-добрите храни в борбата с косопада

Гъшият дроб е източник на желязо за здрава коса. Експертът подчертава, че тази храна е истински рекордьор по съдържание на желязо - не само желязо, но и на хем желязо, което се усвоява перфектно от организма. 100 грама от този продукт съдържа 2 дневни дози желязо.

Лекар: Тези храни провокират косопад, някои от тях ще ви изненадат

Както обяснява д-р Елена Малишева, желязото играе ключова роля в доставянето на кислород до космения фоликул. Плешивостта е един от признаците на недостиг на желязо, така че на хората с проблеми с растежа на косата силно се препоръчва да проверят нивото на този елемент в кръвта си.

Слънчогледовото масло е богато на витамин Е, който е необходим за здравословно кръвообращение.

„100 грама слънчогледово масло съдържа 3 дневни нужди от витамин Е“, каза Малишева, добавяйки, че зехтинът изобщо не съдържа този витамин.

Витамин Е играе важна роля в кръвоснабдяването на космения фоликул. При недостиг на този витамин кръвоносните съдове се стесняват, което предотвратява нормалното хранене на космения фоликул и води до отслабване и загуба на коса.

Богатите на магнезий храни помагат за възстановяване и растеж на косата. Кардиологът Херман Ганделман каза, че магнезият играе ключова роля в растежа на косата. Спирулина или водорасли са добър източник на коментирания минерал, според експерта.

Дефицитът на магнезий, според д-р Ганделман, е една от причините за загуба на коса. Достатъчното количество от този минерал осигурява пълно възстановяване на косата.

По отношение на спирулината, тя е уникално водорасло, богато на растителни протеини, хлорофил, витамини B, C, D, A и E, йод, фосфор, калий и други минерали, както и мощен имуностимулатор - фитоцианин. Спирулината е 68% протеин и по съдържание на аминокиселини превъзхожда другите протеини от растителен произход.

Благодарение на високата си концентрация на толкова ценни за организма вещества, спирулината спомага за:

  • Укрепване на имунната си система и по-бързо възстановяване след заболяване.
  • Подобряване на състоянието на косата и кожата, особено при акне.
  • Увеличаване на издръжливостта, енергичността и благосъстоянието.
  • Почистване на тялото от токсини, предотвратяване на чревни заболявания.
  • Обогатяване на диетата с витамини и минерали.
  • Нормализиране на метаболизма, нивата на холестерола и кръвната захар.

Трихолог: Тази маска е най-лесния начин да спрете косопада

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес