Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-здравословният заместител на захарта

15 август 2024, 12:08 часа

Медът може да бъде здравословна алтернатива на захарта за тези, които искат да поддържат теглото си под контрол, казва диетологът Татяна Залетова.

Полезни свойства на меда

Диетологът отбелязва, че медът има по-малко калории от захарта, но също така се състои главно от прости въглехидрати. Вярно е, че за разлика от простата захар, тя съдържа доста полезни микроелементи. „На първо място, медът съдържа витамини от група В. Той, разбира се, няма да бъде основният източник на тези витамини, но като добавка ще бъде добре. Освен това съдържа известно количество желязо, манган и мед“, казва д-р Залетова.

Колко захар, сол и мазнини могат да се ядат на ден - нормата за мъже и жени

Освен това медът има противовъзпалителни свойства, отбелязва лекарят. Тя нарече меда полезен и при леки възпалителни заболявания, като например се препоръчва на бременни и кърмачки при белодробни инфекции.

Д-р Залетова препоръчва да се ядат не повече от три супени лъжици мед на ден, в идеалния случай две супени лъжици. Въпреки това е по-добре хората с диабет и алергии да избягват напълно този продукт, споделя в заключение специалистът.

Медът е богат източник на витамини и минерали. Съдържа всички витамини В, К, Е, С и провитамин А. Тъй като витамините са комбинирани с естествени минерални соли и биогенни амини, ползите от тях са много по-големи от синтетичните заместители. От макро- и микроелементите съдържа магнезий, калий, калций, натрий, фосфор, хлор, сяра, цинк, йод, мед, желязо. Всеки от тези елементи влияе върху хода на физиологичните процеси в организма, като действа като катализатор на биохимични реакции.

Въглехидратният състав на меда е представен основно от фруктоза и глюкоза. Те са лесно смилаеми и за разлика от захарта не увреждат зъбния емайл. Сред протеиновите съединения медът съдържа ензими, хормони и други биологично активни съединения.

Благодарение на този богат състав на меда, могат да се разграничат следните полезни свойства на този продукт:

  • Помага за подобряване на имунитета на организма;
  • Предотвратява стомашни разстройства и може да подобри храносмилането;
  • Калцият помага на костите ни да бъдат здрави;
  • Влияе добре на сърдечно-съдовата система, подобрява работата на сърцето, прави кръвоносните съдове по-еластични, подобрява качеството на кръвта и укрепва сърдечния мускул;
  • При настинки или вирусни инфекции насърчава бързото възстановяване на човек, има отличен ефект върху дихателната система и има противовъзпалителен ефект;
  • Голямото количество желязо помага за предотвратяване на анемия;
  • Има противогъбично, антивирусно и антибактериално действие.

Колко захар могат да приемат хората с диабет на ден?

Важно: Статията не замества балансираното хранее и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес