Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-вредният продукт за панкреаса

30 юни 2024, 09:31 часа

Алкохолът е признат за най-вредния продукт за панкреаса, той е отговорен за 60-70% от случаите на хронично възпаление. Това споделя руският ендокринолог д-р Амина Кушитерова. 

Реклама

Алкохол - най-вредният продукт за панкреаса

„Алкохолът кара панкреаса да произвежда повече храносмилателни ензими и предизвиква спазъм на сфинктера на Оди. Това повишава налягането в каналите на органа и ги прави пропускливи за ензими”, казва лекарят.

Пречистване на панкреаса - ето как се прави

Сфинктерът на Оди е отговорен за преместването на жлъчката от черния дроб и панкреатичния сок към дванадесетопръстника. Неговият спазъм води до техния застой и възпаление.

"Алкохолът е причина за 60-70% от случаите на хроничен панкреатит. Заболяването обаче се развива при не повече от 10% от хората, които злоупотребяват с алкохол. Има допълнителни фактори', подчерта лекарят.

„Пушенето значително засилва токсичния ефект на етанола. Повишава риска от развитие и прогресиране на хроничен панкреатит, а също така увеличава смъртността от това заболяване“, казва още Кушитерова.

Причини за заболявания на панкреаса

Тъй като заболяванията на панкреаса са комбинация от различни проблеми, може да има няколко предпоставки за тяхното развитие:

  • хранителни разстройства;
  • въздействие върху тялото на вируси и инфекции;
  • систематична интоксикация както с храни, така и с химикали;
  • коремна травма;
  • вродени малформации на органа;
  • диабет;
  • остри алергични реакции.

В много случаи не може да се каже недвусмислено, че една или друга основа е била решаваща за формирането на заболяванията на панкреаса. Всеки от тях обаче има отрицателно въздействие върху функционирането му. Ако причината за проблема не може да бъде ясно установена, трябва да се обърне повече внимание на терапията.

В допълнение към основните причини има някои косвени, които увеличават вероятността от развитие на определено заболяване на панкреаса. Сред основните освен злоупотребата с алкохол, те са следните:

  • Съпътстващи заболявания на жлъчния мехур, червата и други нарушения в стомашно-чревния тракт.
  • Продължителна и неконтролирана употреба на определени лекарства.
  • Неправилна, небалансирана диета.

Някои от изброените фактори подлежат на корекция и могат да бъдат напълно елиминирани, което ще сведе до минимум риска от развитие на панкреатични заболявания. Това води до заключението за важността на поддържането на здравословен начин на живот, редовното и балансирано хранене, както и необходимостта от провеждане на профилактични прегледи.

Панкреасът може да бъде засегнат от различни заболявания. Някои от тях са свързани с възпаление, докато други възникват в резултат на лошо кръвообращение в панкреаса. 

Панкреатитът се счита се за най-често срещаното заболяване на панкреаса, което може да бъде както остро, така и хронично. Често възниква поради системни нарушения на диетата и злоупотреба с алкохол, които причиняват възпаление на панкреаса. Ако проблемът дебютира в остра форма, са характерни следните симптоми:

  • ярка, интензивна болка в горната част на корема, която може да излъчва към гърба, отстрани или да има опасен характер;
  • повръщане и гадене;
  • бледа кожа;
  • тежка сухота в устата.

Кои билки са ключът за изчистване на панкреаса

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес