Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-полезната храна за дебелото черво

13 август 2024, 17:48 часа

Нахутът е богат на протеини и фибри. Може да предотврати рак на дебелото черво, но има противопоказания. Това споделя руският лекар Дмитрий Куликов. Експертът пояснява, че нахутът е богат на протеини, мазнини, фибри и съдържа не повече от 30% въглехидрати. Той е отличен източник на минерали и витамини.

Най-полезната храна за дебелото черво

„Нахутът има относително ниско съдържание на калории в сравнение с други бобови растения и води в количеството на незаменимите за тялото аминокиселини - метионин и триптофан“, отбелязва експертът.

Лекари: Това са най-вредните храни за дебелото черво

Редовната консумация на нахут намалява риска от рак на дебелото черво, чревни колики и стомашни спазми. Но трябва да се помни, че нахутът увеличава образуването на газове. При хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и панкреаса, както и панкреатит, може да предизвика метеоризъм, подуване на корема и болка. Нахутът също не се препоръчва при язва, цистит, подагра и тромбофлебит. 

Нахутът съдържа антиоксиданти като витамин С и различни флавоноиди, които помагат за защита на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.

"Фибрите, за които се твърди, че насърчават здравето на червата и могат да намалят риска от рак на дебелото черво, помагат за поддържане на нормалната функция на храносмилателната система и помагат за елиминирането на токсините", казва специалистът.

"Нахутът съдържа фитоестрогени, които могат да помогнат за регулиране на хормоналния баланс и да намалят риска от някои хормонално зависими видове рак, като рак на гърдата. Някои компоненти на нахута имат противовъзпалителни свойства, което намалява възпалителните процеси в тялото, свързани с развитието на рак", казва още специалистът.

Той изброява симптоми на рак на дебелото черво:

  • умора и липса на апетит;
  • анемия и загуба на тегло;
  • запек или редки изпражнения;
  • гадене и повръщане;
  • къркорене в стомаха;
  • повишено образуване на газ;
  • фалшиво желание за дефекация;
  • чувство на тежест в епигастричния регион.

Лекар: 2 евтини зеленчука, които са най-полезни за дебелото черво

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес