Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

17 май 2024, 16:00 часа

Всички видове алкохол имат отрицателно въздействие върху черния дроб, особено ако се консумират в големи количества или за дълъг период от време. Ромът обаче може да се нарече най-безопасната силна алкохолна напитка, според руския нарколог д-р Руслан Исаев.

Експертът пояснява, че това е условно определение, тъй като алкохолът, независимо от вида му, дори и в малки количества е вреден за тялото. Специалистът припомня, че няма безопасна доза за консумацията на алкохолни напитки. Употребата им се забранява категорично за деца, бременни, кърмещи жени, хора с тежки заболявния и компрометиран имунитет.

Класификация на видовете алкохол

„Ако се опитате да подредите видовете силни алкохолни напитки от по-малко опасни до най-опасни, тогава на първо място можете да поставите рома, който съдържа цинк, калий, фосфор и има малко по-малко агресивен ефект върху черния дроб. Тази напитка се класира заедно с текилата, която обикновено се консумира със сол и лимон, в тялото влизат натриев хлор и витамин С, което леко намалява махмурлука“, отбелязва Исаев.

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Конякът, според него, може да се класифицира като един от най-опасните видове силни алкохолни напитки, тъй като поради продължителността на съхранение в него се образува значително количество вредни вещества.

„Големите дози коняк обикновено водят до тежък махмурлук и агресивен ефект върху черния дроб. Водката ще бъде някъде по средата на този условен списък. Разбира се, във всички случаи става дума изключително за висококачествен алкохол“, казва специалистът.

Отделна категория включва бира и различни коктейли. В първия случай хората могат да почувстват, че в бирата има много малко алкохол и често я пият в големи количества, без да контролират дозата, което причинява силно страдание на черния дроб. 

„На първо място бих искал да ви напомня, че няма алкохол, който да е безопасен за здравето и по-специално за черния дроб. По-голямата част от етиловия алкохол, който влиза в тялото, се преработва от черния дроб, така че той носи основната тежест. Токсичното вещество ацеталдехид дехидрогеназа, което се образува в резултат на разграждането на етанола, неизбежно причинява дегенерация и смърт на чернодробните клетки", казва експертът.

"Дълготрайното алкохолно увреждане на черния дроб води до развитие на хепатит, фиброза и цироза на черния дроб, което е необратимо", споделя в заключение специалистът.

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Тя е единствено с информативна цел! Не забравяйте, че консумацията на алкохол е вредна за здравето дори и в малки количества!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес