Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-лесният начин да се предпазите от камъни в бъбреците

18 октомври 2024, 12:56 часа

Пет процента от хората имат уролитиаза - камъни в бъбреците, казва нефрологът д-р Данила Пириков.

Най-лесният начин за предпазване от камъни в бъбреците

Според д-р Пириков за предотвратяване на уролитиаза, на първо място, се нуждаете от адекватен режим на пиене, тъй като липсата на течност води до повишаване на концентрацията на соли в урината.

„За тях е по-лесно да се превърнат в големи кристали, да се утаят, да се фиксират и да продължат да растат. Затова е важно да пием два до три литра вода на ден“, казва лекарят.

Здравен съвет за деня, 5 октомври: Лекар: Пийте кафето така, за да не вреди на бъбреците

Д-р Пириков уточнява, че урината трябва да е прозрачна или леко жълтеникава.

Освен това, продължи нефрологът, важно е да не се прекалява със солта и месото, особено червеното и да се приемат не повече от 1,0-1,3 грама протеин на килограм телесно тегло на ден. Той препоръча увеличаване на приема на плодове и зеленчуци и поддържане на здравословно тегло, тъй като затлъстяването увеличава риска от камъни в бъбреците. Сред другите рискови фактори лекарят посочва наследствеността, патологиите на паращитовидните жлези, подаграта и повтарящите се инфекции на пикочните пътища.

Уролитиазата е многофакторно заболяване. Сред основните неблагоприятни фактори, които увеличават риска от камъни в бъбреците са:

  • Недостатъчен прием на течности. Когато тялото не получава достатъчно течности, урината става по-концентрирана, което създава благоприятни условия за кристализация на соли и минерали с последващо нарастване на камъни в бъбреците. Концентрираната урина съдържа високи нива на калций, оксалати, фосфати и други вещества, които образуват камъни.
  • Хранене. Диетата играе важна роля при образуването на камъни в бъбреците. Храни, богати на оксалати, като шоколад, спанак, цвекло, бира и ядки, могат да допринесат за образуването на оксалатни камъни. Пурините, съдържащи се в червеното месо, морските дарове и някои видове риба, повишават нивото на пикочната киселина и нейните соли в организма, което може да доведе до образуването на уратни камъни. Високият прием на сол увеличава отделянето на калций в урината, което също повишава риска от калциеви камъни в бъбреците. Захарта и простите въглехидрати също допринасят за натрупването на калций в урината.
  • Наследственост. Ако в семейството ви е имало случаи на това заболяване, е много по-вероятно да го развиете.
  • Заседнал начин на живот. Липсата на физическа активност може да допринесе за стагнация на урината и намален тонус на пикочните пътища. Това създава условия за утаяване на кристали и образуване на камъни в бъбреците.
  • Бъбречни заболявания. Заболяванията на бъбреците и пикочните пътища (по-специално инфекциозни) са важен фактор за образуването на камъни.
  • Метаболитно разстройство. Някои метаболитни заболявания допринасят за появата на камъни в бъбреците. Например при подагра се повишава нивото на пикочната киселина и нейните соли в кръвта и урината, което може да причини уратни камъни в бъбреците. Хиперпаратироидизмът причинява повишена екскреция на калций в урината, което може да доведе до образуване на камъни от калциева сол. Друг фактор за уролитиазата е затлъстяването (което от своя страна често е следствие от метаболитни нарушения).
  • Прием на определени лекарства. Дългосрочната употреба на определени лекарства може да допринесе за образуването на камъни. Например, диуретиците увеличават отделянето на течности, което насърчава образуването на камъни в бъбреците. Антиацидите, съдържащи калций, повишават риска от калциеви камъни.

Кои ранни симптоми се появяват при камъни в бъбреците?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес