Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-добрата салата за червата, приготвя се от 3 съставки

02 октомври 2024, 16:09 часа

Известният руски проктолог и онколог д-р Елена Смирнова споделя какви храни са най-полезни и трябва да се консумират при проблеми с червата и най-вече запек.

Най-полезната салата за червата

Оказва се, че всичко необходимо за здравето на червата може да се намери в една салата, която се приготвя лесно. За целта ще ви трябват само три налични продукта. Лекарят препоръчва най-вече при запек салата, която съдържа цвекло, кисело зеле и боб.

Лекар: Тази напитка пречиства червата и лекува рани 

Както отбелязва експертът, цвеклото помага при запек и ниска чревна подвижност. Фасулът от своя страна е източник на протеини, фибри, желязо, калий, магнезий и витамини от група В. Това питателно ястие е богато на хранителни вещества. 

Киселото зеле е богато на фибри – 100 гр от продукта съдържат 2,9 г диетични фибри. Освен това ферментиралият зеленчук съдържа витамини С, К1 и В6, желязо, натрий, мед и други важни за човешкото здраве вещества.

Друго предимство на киселото зеле е, че полезните вещества от него се усвояват добре. Това се дължи на пробиотиците, които се образуват в зеленчука в процеса на ферментация. Пробиотиците от ферментиралия продукт подпомагат нормалната чревна функция, предпазват организма от токсини и вредни микроорганизми и спомагат за по-лесното смилане на храната.

Благодарение на това, киселото зеле може да помогне за премахване или предотвратяване на:

  • диария поради прием на антибиотици;
  • възпалителни състояния на червата.

Освен това киселото зеле може да е от помощ в поддържането на нормално телесното тегло: благодарение на фибрите в състава му се осигурява по-дълготрайна ситост, което означава, че ядете по-малко и приемате по-малко калории. Освен това някои пробиотици, присъстващи във ферментиралия зеленчук, могат да допринесат за загуба на тегло.

По отношение на цвеклото то подобрява чревната подвижност, поради което е изключително полезно при запек. Ако чувствате, че тялото ви има нужда от прочистване, пригответе салата от червено цвекло, добавете растително или зехтин и я изяжте на гладно. И като цяло, редовната консумация на цвекло подобрява работата на стомашно-чревния тракт поради високото съдържание на фибри и бетаин.

По отношение на боба диетичните фибри в състава му подпомагат храносмилането, помагат за предотвратяване на запек и могат да понижат нивата на холестерола и кръвната захар, което съдейства за подобряване на здравето на сърцето и намаляване на риска от диабет. За да сведете до минимум ефекта на образуване на газове от боба, можете да го накиснете за една нощ, да го изплакнете обилно преди готвене или да използвате средства, стимулиращи храносмилането като джинджифил или кимион.

Фасулът е богат на основни витамини и минерали като желязо, магнезий, калий и фолиева киселина. Тези хранителни вещества са от съществено значение за различни функции на тялото, включително транспорт на кислород, мускулна функция, предаване на нервни сигнали и производство на ДНК.

Пийте тази напитка на празен стомах: Чисти червата и топи излишните килограми 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес