Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Това е най-добрата есенна храна за нормализиране на кръвното и укрепване на костите, здравен съвет за деня, 21 октомври

21 октомври 2024, 10:45 часа

Тази есенна храна е изключително полезна за нормализиране на кръвното и укрепване на костите. Тиквата, която се счита едновременно за плод и зеленчук, съдържа големи количества витамин А. Този витамин е важен за здравето на очите, кожата и имунната система. Това съобщава диетологът Николай Милър. 

Полезни свойства на тиквата

„Тя също така съдържа витамини от група В, които поддържат функционирането на нервната система и витамин С, който е полезен за имунната система. Минералите, съдържащи се в тиквата, като калий и магнезий, играят важна роля за поддържане на нормално кръвно налягане и укрепване на костите“, казва експертът.

Лекар: Яжте тези ядки за здрави кости и забавяне на стареенето

Според него особено ценни в този продукт са антиоксиданти като каротеноиди (бета-каротин, алфа-каротин), които предпазват организма от свободните радикали. Това помага за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и рак.

"Антиоксидантите в тиквата, като витамините С и Е, са полезни за здравето на кожата и тена. Тиквата е източник на хранителни вещества, които стимулират производството на колаген, който поддържа еластичността и здравината на кожата", обяснява специалистът.

Освен това тиквата е източник на цинк, който действа срещу акне, освен това помага при херпес, стомашни язви и подпомага заздравяването на рани. Освен това съдържащите се в нея витамини А, С и Е ефективно се борят с бръчките отвътре. В същото време чаша варена тиква осигурява 25% от дневната нужда от витамин А.

Тъй като бета-каротинът има способността да намалява нивото на "лошия" холестерол, той предотвратява натрупването на холестерол в стените на артериите и в резултат на това атеросклерозата. Това намалява риска от инфаркт или инсулт. Освен това той също така регулира нивата на кръвното налягане.

Благодарение на съдържанието на бета-каротин в тиквата, тя поддържа органите на зрението и видимостта, особено на тъмно. В човешкото тяло това вещество се превръща във витамин А и е компонент на зрителния пигмент в ретината, който позволява ясно виждане по здрач. Освен това намалява риска от макулна дегенерация. Също така помага за потискане на синдрома на сухото око и предотвратява увреждането на лещата и образуването на катаракта.

"Тиквените семки съдържат кукурбитацин, който ги предпазва от микроби и паразити. Семената се използват в билколечението при проблеми с простатата. Те намаляват прекалено увеличената жлеза. Научните изследвания показват, че те могат да предотвратят рак на простатата. Освен това подобряват половата активност и жизнеспособността на спермата. В допълнение, те са част от хранителни добавки за мъже", казва още специлистът.

Нискокалоричната тиква, в допълнение, помага за прочистване на тялото от токсини и има дезоксидиращи свойства. Тя е отличен зеленчук по време на диета.

Тиквата е универсална храна, която може да се използва в супи, печива, каши и смутита.

Лекар: Това е най-добрата храна за костите на възрастните хора, те трябва да ядат по 150 гр на ден от нея

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес