Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези неща по краката предупреждават за 2 сериозни заболявания

30 септември 2024, 18:34 часа

Краката могат да разкрият много за здравето ни, а д-р Ноел Уикс заявява, че дори могат да предупреждават за две сериозни заболявания – сърдечни и диабет.

Вижте още: Медицински пробив: Излекуваха жена с диабет с помощта на собствените ѝ стволови клетки

Трябва да се грижим за здравето на краката си, включително ноктите на краката, защото това може да повлияе на цялостното ни здраве и да е признак за сериозни здравословни проблеми“, каза Уикс.

Всеки крак се състои от 26 кости, 30 стави и над 100 мускула, заедно с множество кръвоносни съдове. Кръвоносните съдове в пръстите са малки, така че лесно могат да се запушат с мазнини, което е признак на сърдечно заболяване. Експертът посочва, че това състояние може да се прояви със симптоми като студени, схванати, болезнени и подути крака.

Удебеляването и чупливостта на ноктите на краката може да се появи и при сърдечни заболявания“, добави той.

Уикс предупреждава, че признаците на диабет в краката могат да бъдат фини и лесни за пропускане. Той съветва да се внимава за симптоми като изтръпване, парене или болка, загуба на допир, напукана, суха кожа, мехури и рани, които заздравяват бавно (или изобщо не заздравяват), гъбични инфекции (включително жълти, удебелени нокти) и стъпало на спортиста.

Вижте още: Кардиолог: Много хора правят тази опасна грешка при измерване на кръвното налягане

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес