Лекар: Тази стойност на кръвното води до проблеми с бъбреците

6018
Лекар: Тази стойност на кръвното води до проблеми с бъбреците
Снимка: iStock

Руският кардиолог д-р Анна Кореневич споделя, че проблемите в сърцето и кръвоносните съдове са причинени от постоянно повишаване на кръвното налягане над 140/90 mmHg. Лекарят споделя, че при тази стойност на налягането възникват и проблеми с бъбреците.

„Продължителното повишаване на налягането прави кръвоносните съдове крехки, чупливи, причинява възпаление на стените на кръвоносните съдове, което води до растеж на атеросклеротични плаки, тромбоза, инфаркт и инсулт “, отбелязва лекарят.

С какво друго е опасно високото кръвно налягане?

Води до нарушения на сърдечния ритъм и сърдечна недостатъчност, уврежда бъбречните тубули, което води до бъбречна недостатъчност и още по-голямо повишаване на налягането.

Долна граница на кръвното - какво означава и каква е нормата

"Когато за първи път забележите високо кръвно налягане, трябва да се консултирате с лекар. Важно е да водите дневник на кръвното налягане сутрин и вечер в продължение на един месец. Ако налягането е постоянно под 140/90, тогава всичко е наред", казва кардиологът.

Хипертонията или високото кръвно налягане е хронично състояние, при което налягането в артериите остава по-високо от нормалното за дълго време. 

Основният симптом на хипертонията е високо кръвно налягане, което може да се измери с апарат за кръвно налягане. Нормалното кръвно налягане е приблизително 120/80 mmHg. При хипертония налягането може да бъде постоянно повишено или да има периодични колебания.

Хипертонията често е придружена от главоболие, особено в тилната област. Главоболието може да е пулсиращо и да се влошава при физическо натоварване или стрес.

Хипертонията може да причини замаяност, особено при резки движения или промени в позицията на тялото. Чувствата на слабост и умора също са чести.

При хипертония често се появяват затруднено дишане и недостиг на въздух, особено по време на тренировка или физическо натоварване.

Хората с хипертония могат да изпитат болка или дискомфорт в областта на гърдите. Това се дължи на влошаване на кръвоснабдяването на сърцето. Хипертонията може да доведе до влошаване на загубата на зрение поради съдово увреждане.

Превантивни мерки за предотвратяване на хипертония

Лекарят споделя какво трябва да направите за намаляване на риска от хипертония.

Правилното хранене - здравословна диета, която включва зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, риба, ядки и семена. Ограничете приема на сол, мазнини и захар.

Физическа дейност - редовните упражнения ще ви помогнат да укрепите сърдечно-съдовата система и да контролирате теглото си. Ходене, плуване или каране на колело за 150 минути седмично ще ви помогне.

Отказ от лоши навици - избягвайте алкохола и никотина.

Контрол на теглото - поддържайте здравословно тегло.

Управление на стреса - стресът може да повиши кръвното налягане. Използвайте техники за релаксация като йога, медитация или дълбоко дишане, за да се справите със стреса.

Лекар: Това е новата норма за кръвното

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Как можете да разберете какво не е наред с тялото ви по вкуса в устата ви?

За лекуването на какво се използва липовият цвят

Без холестерол и отоци: 5 зеленчука, които трябва да добавите в чинията си

3 знака, че непохватността ви е симптом на опасни заболявания

Лекар: Откажете се от тези храни и щитовидната жлеза ще ви благодари

Лекар: Тази храна ще свали кръвната захар до 3,8 mmol/l само за 1 седмица

Този летен плод забавя стареенето

Лекар: Хората с това заболяване трябва да ядат кисело мляко

Поставете ТОВА до леглото си вечер - ще си благодарите на сутринта

Смес от 3 съставки чисти холестерола и сваля кръвното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com