Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тази напитка пречиства червата и лекува рани

24 септември 2024, 12:02 часа

Зеленият чай представлява изсушени и ферментирали листа от растението Camellia sinensis, произхождащо от Азия. Китай се счита за родното място на тази много популярна напитка. Източната медицина използва тази лечебна напитка от хиляди години за поддържане на здравето, профилактика на много заболявания и удължаване на младостта. Много хора обичат да го пият всеки ден, но дори не знаят за безценните ползи за здравето, съобщава руският лекар Елена Ворончук.

Какви са ползите от зеления чай за човешкото тяло?

Зеленият чай съдържа витамини от група В, които помагат на тялото ни да остане младо. А витамин Е насърчава образуването на нови кожни клетки, което я прави кожата стегната и еластична. Зеленият чай също активира мозъка и предотвратява стареенето, предпазва от деменция.

Лекар: Тази напитка трябва да се пие всяка сутрин - веднага ще подобри функцията на черния дроб и червата, здравен съвет за деня, 23 септември 

Зеленият чай все още се използва като антипиретик. Пие се и за спиране на кървене и по-бързо заздравяване на рани. Напитката насърчава бързото възстановяване на тъканите.

Лекарят препоръчва пиенето на зелен чай за възрастни хора, тъй като той има тонизиращ ефект, следователно облекчава сънливостта, подобрява вниманието, концентрацията и паметта. След като изпие чаша напитка, човек се чувства по-щастлив и по-енергичен.

Зеленият чай съдържа съединението L-теанин, което помага за облекчаване на нервното напрежение, стреса и подобрява настроението. Ето защо определено трябва да пиете тази напитка след тежък работен ден, за да облекчите стреса.

Напитката помага за премахване на отпадъци, токсини и други вредни вещества от тялото. Ето защо зеленият чай е полезен за всички, които искат да прочистят червата си.

Зеленият чай ускорява метаболизма и разгражда мазнините, трябва да се пие от всеки, който иска да отслабне бързо и безопасно. Чаят съдържа антиоксидантни съединения, които убиват раковите клетки в тялото. Благодарение на съдържанието на полифеноли, напитката е в състояние да предпази тялото и от въздействието на UV лъчите.

Напитката предотвратява образуването на холестеролни плаки, подобрява еластичността на кръвоносните съдове и предотвратява риска от инсулт. Помага при лечението на кожни заболявания. Екстрактът от зелен чай се използва в много продукти за грижа за кожата и има защо. В крайна сметка той е в състояние да поддържа нейното здраве, младост и еластичност. Зеленият чай лекува обриви и възпаления, възстановява клетките, подобрява стегнатостта и еластичността на кожата. Напитката може да се използва като тоник за предотвратяване появата на фини бръчки.

Какви са вредите от зеления чай: кой не трябва да пие напитката?

Лекарят препоръчва да се пият не повече от три чаши зелен чай на ден, освен ако няма противопоказания. Хората със сърдечни, чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания не трябва да пият напитката. Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, трябва също да се въздържате от напитката. Не трябва да комбинирате зелен чай с кафе и енергийни напитки - това може да повлияе на здравето на сърцето ви.

Лекар: 3 чаши на ден предпазват от диабет и инсулт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес