Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ретроградната еякулация не е болезнена, но може да доведе до безплодие

13 юни 2023, 15:00 часа

Еякулацията е физиологичен процес при който се изхвърля семенна течност от мъжкия полов орган, контролиран от автономната нервна система. Тя има две фази – емисия и изтласкване. Органите, които участват в еякулацията, са надсеменникът, семепроводът, семенното мехурче, простатата, простатната уретра и шийката на пикочния мехур.

Когато еякулацията е нормална, се изтласква семенна течност през уретрата и извън пениса. Еякулатът може да излезе, защото малък мускул, наречен сфинктер на пикочния мехур, затваря отвора към него, като по този начин предотвратява навлизане на сперма в пикочния мехур.

Какво представлява ретроградната еякулация?

Тя се наблюдава, когато сфинктерът на пикочния мехур не работи правилно и той може да не се затвори напълно и така еякулатът да се върне обратно вместо да излезе от пениса. Това състояние е известно още като “сух оргазъм”. Някои мъже, които имат ретроградна еякулация, все още еякулират, но по-малко, отколкото преди години.

Лекар: Редовната еякулация предпазва от рак на простатата

При някои представителите на силния пол етроградната еякулация води до безплодие. Причината за това е, че излиза прекалено малко количество семенна течност или никакво и силно се намалява шансът сперматозоиди да оплодят яйцеклетката и жената да забременее. Въпреки това ретроградната еякулация причинява едва 0.3-2% от случаите на безплодие.

Лекарите успокояват своите пациенти, че това състояние не е опасно или болезнено и невинаги изисква лечение. Има доста мъже, които еякулират малко количество семенна течност, но не са забелязали това. Други пък са установили, че имат мътна урина веднага след еякулация, което най-вероятно става заради смесването на семенна течност, попаднала в пикочния мехур, с урината.

Какви са причините за появата на ретроградна еякулация?

• Хирургична операция – операция на тестисите, простатата, ректума, дебелото черно, пикочния мехур или долната част на гръбначния стълб може да доведе до това състояние.

• Увреждане на нервната система – травми и заболявания като множествена склероза и наранявания на гръбначния мозък, могат да увредят нервите на мускулите на пикочния мехур.

• Лекарства – някои медикаменти за увеличена простата, антидепресанти или антипсихотични могат да нарушат нормалната еякулация.

Създадоха контрацептиви за мъже, които спират еякулацията

Диабет кръвната захар, която остава неконтролирана дълго време, може да доведе до увреждане на органите и нервите, като засяга мускулите на пикочния мехур.

Как да се предотврати появата на ретроградна еякулация?

Това състояние не е напълно предотвратимо. Мъжете, които имат нужда от лечение за увеличена простата, трябва да обмислят операции, които са по-малко инванзивно, за да е по-малък шансът да се причини увреждане на нервите и мускулите. Представителите на силния пол, които са диабетици, трябва да приемат медикаменти, предписани от техните лекари.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес