Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри защо всеки ден трябва да се ядат по 4 яйца

02 юни 2022, 13:50 часа

Яйцата са неизменна част от диетата ни. Диетологът д-р Маргарита Аксенова разкри защо е важно да се ядат по 4 яйца дневно. Но е задължително те да са с добро качество. Факт е, че хранителната стойност на едно яйце до голяма степен зависи от начина на отглеждане на кокошката.

Реклама

Д-р Аксенова припомня, че е много важно да се консумират не само белтъците, но и жълтъците.

"Не забравяйте, че при нагряване някои каротеноиди в яйцето могат да бъдат унищожени. Идеално ястие по отношение на запазването на полезните свойства е пошираното яйце", допълва диетологът. 

Ето защо гъшите и пъдпъдъчи яйца са по-здравословни от кокошите

За любителите на бъркани яйца експертът препоръчва първо да разбият яйцето в тиган, да изчакат, докато протеинът побелее малко, след това да намалят котлона и да разбъркат яйцето. По този начин ще се запазят много от хранителните вещества, за разлика от метода, при който вече разбито яйце се изсипва в тигана.

Ползи от яйцата

Специалистът отбелязва, че редовната консумация на яйца има много ползи за нашето здраве.

Здравословни и вредни начини да приготвяте яйца

1. Набавяне на протеини

Яйцата са отличен източник на протеин, който участва в изграждането на протеиновите тъкани в човешкото тяло. Яйчният белтък, заедно с жълтъка, се усвоява от тялото ни на 48%, без жълтъка - само 17%. Д-р Аксенова определя яйцата като най-добрия протеинов продукт сред всички останали.

2. Полезни са за мозъка и черния дроб

Яйцата съдържат холин, който е много полезен за човешкия мозък. В допълнение, той насърчава разграждането на холестерола и е отлично средство срещу омазняване на черния дроб.

СПРЕТЕ да приготвяте ЯЙЦАТА по тези ВРЕДНИ начини

3. Понижават холестерола

Яйцата съдържат лецитин, който понижава нивата на холестерола в кръвта.

4. Набавят важни витамини, минерали и мазнини

Яйцата се отличават с високо съдържание на витамин К2, който не позволява на калция да се отлага в кръвоносните съдове и ставите. Освен това те съдържат витамини от група В, както и витамини А, D и Е, омега-3 мастни киселини.

Освен витамини, яйцата съдържат различни минерали и микроелементи, от които тялото ни се нуждае.

Маската на Шехерезада от пъдпъдъчи яйца за вечна младост

Яйцата съдържат каротеноиди. Тези богати на хранителни вещества пигменти придават цвят на жълтъка и осигуряват ползи за здравето.

Важно: Статията не замества консултацията с лекар или диетолог!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес