Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри за кого чаят е вреден

19 ноември 2022, 06:14 часа

Чаят е една от най-консумираните напитки през есенно-зимния сезон. Но определени хора трябва да внимават с консумацията му.

Руският диетолог д-р Михаил Гинсбург разкри кой трябва да внимава с чая.

Учени: Този чай е най-добрият лек за паметта и депресията

Кога чаят може да бъде опасен?

Специалистът отбелязва, че към рисковата група спадат хора със стомашни проблеми. Д-р Гинсбург допълва, че в този случай пиенето на чай е вредно, защото стимулира отделянето на стомашен сок.

При наличие на стомашни ерозии и други патологии, причинени от увреждане на лигавицата, консумацията на тази напитка може да изостри болестотворните процеси.

Д-р Гинсбург добавя, че често реакцията на организма към чая е свързана с генетични характеристики. Например, черният чай често причинява болка в стомаха или други негативни симптоми, а зеленият чай в повечето случаи се консумира безпроблемно.

Лекар: Добавете само две капки алкохол към този чай и ще свалите бързо кръвното

Междувременно диетологът отбелязва, че при тежко възпаление на стомаха и двете напитки могат да доведат до негативни последици.

Също така хората с хипертония трябва да пият чай ( най-вече черен) с повишено внимание. За тях тази напитка може да се окаже вредна поради способността си да повишава кръвното налягане. При проблеми с налягането чайовете трябва да са леко запарени.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес