Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри кой НЕ трябва да яде прясно зеле

14 декември 2023, 15:56 часа
Реклама

Руският гастроентеролог д-р Вера Самсонова разкри кой не трябва да яде прясно зеле. На първо място в списъка попадат хората след инфаркт.

Кой не трябва да яде зеле?

Този зеленчук съдържа много растителни фибри, които стимулират чревната подвижност. Консумацията му ще се отрази негативно на хората със стомашно-чревни заболявания.

Включването на зеле в диетата може да провокира чревни колики, каза д-р Самсонова. Според специалиста този зеленчук не трябва да се дава на малки деца. Трябва да се избягва в салати и други ястия по време на обостряне на хроничен гастрит и други заболявания.

Задушено зеле - само опитните домакини слагат тези 4 съставки, за да е по-вкусно

Пресният зелев сок провокира отделянето на стомашна киселина, която дразни червата и причинява подуване и болка. Лекарят съветва да избягвате употребата на в период на обостряне след инфаркт на миокарда.

Кой може да яде прясно зеле?

Д-р Самсонова е на мнение, че здравият човек може да яде прясно зеле без страх. Този зеленчук съдържа голямо количество фолиева киселина и калий, които укрепват кръвоносните съдове.

Бялото зеле съдържа:

  • калций, който укрепва зъбите и костите;
  • никотинова киселина, отговорна за освобождаването на енергия по време на обработката на въглехидрати и мазнини;
  • витамини от група В (В1, В2, В6), които са отговорни за здравето и красотата на косата, ноктите и кожата, регулират дейността на нервната система;
  • калий, който е необходим на човешкото тяло за пълното функциониране на сърдечния мускул.

Червеното зеле съдържа:

  • висока концентрация на витамини А и С, които поддържат защитните сили на организма;
  • витамин К, който има благоприятен ефект върху регенерацията на тъканите;
  • голямо количество фибри (съдържанието на хранителни вещества е 2 пъти по-високо, отколкото в бялото зеле). Фибрите са необходими за предотвратяване на запек и диабет, както и затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

Коментираният зеленчук влияе благоприятно върху метаболитните процеси, има аналгетичен и противовъзпалителен ефект. Диетичните фибри, съдържащи се в него, отлично премахват холестерола от човешкото тяло.

Също така консумацията му помага при бъбречни заболявания, гастрит с ниска киселинност и запек. Укрепва имунната система и действа пречистващо на организма.

Като цяло зелето помага за нормализиране на стомашно-чревния тракт, прочистване на тялото от отпадъци и токсини и намаляване на нивата на холестерола.

“Можете да ядете зеле под всякаква форма и в различни варианти. Например салата от прясно или кисело зеле в комбинация с други зеленчуци, варено или задушено като част от първо или второ ястие“, казва фитнес треньорът и консултант по хранене Тома Шигонцева.

Още: Как да сготвим най-вкусното прясно зеле?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес