Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри какво се случва с кръвното и холестерола ви, когато пиете айрян

11 януари 2024, 12:49 часа

Айрянът е традиционна напитка, популярна в страните от Централна Азия, Кавказ и Турция. Приготвя се от кисело мляко, което се разрежда с вода и се осолява. Могат да се добавят ситно нарязани зелени листа от мента или копър. Като цяло това е здравословна и освежаваща напитка, която може да се консумира както самостоятелно, така и в комбинация с други ястия.

Руският лекар и диетолог д-р Елена Сюракшина коментира какви да неговите полезни свойства и по-специално как консумацията му влияе на холестерола и кръвното налягане.

Айрян - как влияе на холестерола и кръвното

Тази напитка съдържа калий, който помага за нормализиране на кръвното налягане и подобряване на работата на сърдечно-съдовата система. Тя съдържа и растителни стероли, които помагат за понижаване нивата на холестерола в кръвта. Магнезият е отговорен за регулирането на сърдечната честота и намаляването на нивото на "лошия" холестерол в кръвта.

Лекар разкри защо айрянът е толкова полезен

Фолиевата киселина помага за намаляване на нивата на хомоцистеин, чиито високи нива могат да доведат до развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Други ползни от млечно-киселата напитка

Тя съдържа млечна киселина и пробиотици, които спомагат за подобряване на чревната функция и храносмилането на храната. В нейния състав влизат и фибри, чиято консумация предпазва от запек.

Пробиотиците, съдържащи се в коментираната напитка, помагат за укрепване на имунната система и предотвратяване на заболявания. Също така тя е богата на калций, който спомага за укрепването на костите и зъбите. В нейния състав влиза голямо количество витамини от група В, чиято основна задача в организма е да поддържат здравето на нервната система. Магнезият е отговорен и за способността за справяне със стреса, добър сън и бързо възстановяване.

В древни времена тази напитка е била приготвяна от тюркските номадски народи. За да оцелеят, те са експериментирали в създаването на идеалната рецепта за продукт, който не само може да утоли постоянната жажда, но и да поддържа функционирането на храносмилателната система. Айранът съдържа биологично активни вещества, които принадлежат към категорията на млечните бактерии. Благодарение на това напитката има "жив" състав, който оказва положителен ефект върху функционирането на вътрешните органи.

Благодарение на богатия състав на този ферментирал млечен продукт, може да бъде от полза за хора с диагноза панкреатит. Консумацията му помага за възстановяване на нормалното функциониране на панкреаса. Това се обяснява с противовъзпалителния ефект на напитката върху храносмилателните органи. Въпреки това, по време на обостряне, напитката може да бъде въведена в диетата само след консултация с лекар.

При гастрит тя също може да стане част от лечебна диета, тъй като може да има успокояващ и противовъзпалителен ефект върху стомашно-чревния тракт.

Продуктът е богат и на млечни бактерии, които нормализират чревната микрофлора, което допринася за навременното прочистване на организма. Поради това се препоръчва да се включи в диетата на тези, които често изпитват храносмилателни разстройства, съветва още лекарят.

Още: АЙРЯН И СОЛ: Неочаквания помощник при борбата с гниенето по доматите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес