Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Пийте кафето с тази подправка, тя разрежда кръвта и укрепва имунитета

07 октомври 2024, 11:39 часа

Добавянето на кардамон към кафето помага за намаляване на вискозитета на кръвта, облекчава чревните спазми, а също така укрепва имунната система и предотвратява образуването на камъни в бъбреците, това споделя руският биолог д-р Ирина Лялина.

Подправката, с която трябва да пиете кафето

Тя отбеляза, че е по-добре да не се пие кафе със сладки сиропи и подобрители на вкуса.

Лекар: Вместо кафе пийте тази напитка веднага след ставане от сън, здравен съвет за деня, 6 октомври

„Кафето с кардамон има неутрализиращ ефект при хора, склонни към високо кръвно налягане и може да се използва като превантивно средство срещу хипертония. Освен това кардамонът намалява вискозитета на кръвта, облекчава чревните спазми, нормализира нервната възбудимост, укрепва имунната система, предотвратява образуването на камъни в бъбреците и спомага за дезинфекцията на лигавиците“, казва д-р Лялина.

Според нея хората, страдащи от мигрена и ниско кръвно, трябва да пият кафе с лимон. Тя отбелязва, че след известно време ще се почувстват по-добре.

„Но тези, които имат хронични заболявания на сърцето или кръвоносните съдове на мозъка, могат да навредят на здравето си с такова кафе. Аскорбиновата киселина може да провокира обостряне на заболявания на вътрешните органи, да увеличи стомашната секреция или да разреди кръвта. Кардамонът в кафето ще подобри умствената дейност, ще повиши физическата издръжливост, ще поддържа тонуса на съдовете и като цяло ще подобри настроението ви“, каза Лялина.

Биологът подчертава, че излишъкът от тази подправка провокира влошаване на черния дроб, главоболие и изтощение на тялото. Кафето може да се пие и с карамфил - той ще помогне при настинки и заболявания на гърлото, може да действа и болкоуспокояващо, допълва д-р Лялина.

Полезни свойства на кардамона

Семената на кардамона имат лечебно действие. Благодарение на неговия състав, който включва етерични масла, нишесте, протеини и други елементи, традиционната медицина отдавна го използва при лечението на заболявания на стомаха и червата.

Кардамонът съдържа още магнезий, калций, цинк, желязо, витамини В1, В2. Това позволява да се използва като регулатор на нервната система, помага при депресия, облекчава стреса, а също така подобрява мозъчната функция и дейност.

Кардамонът има отхрачващи свойства, поради което се използва при възпаления на дихателната система и дори при астма. При заболявания на дихателните пътища е достатъчно половин чаена лъжичка да се запарва с вряща вода, да престои 12 часа и с готовата отвара да се прави гаргара.

Подправката е полезна при зъбобол и проблеми с устната кухина, тъй като има анестетични и аналгетични свойства. Можете да освежите дъха си, като сдъвчете подправката.

От какви болести може да предпази кафето?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес