Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Пийте ги сутрин, тези напитки топят мазнините, здравен съвет за деня, 13 септември

13 септември 2024, 10:09 часа

Някои напитки ускоряват процеса на отслабване. И ако ги комбинирате с правилно хранене и физическа активност, желаният резултат няма да закъснее, според руския диетолог д-р Анна Соколова.

Напитки, които трябва да се пият сутрин за отслабване

Диетологът Анна Соколова споделя, че вода с лимон и мед, вода с кимион и чай с канела помагат за стартиране на активен процес на изгаряне на мазнини. Всяка сутрин можете да започнете с тези напитки, съветва специалистът.

Топ 6 на най-полезните напитки за мозъка - хората над 40 години трябва да ги пият сутрин

Така водата с лимон и мед стимулира метаболизма, а водата с кимион ускорява храносмилането. Що се отнася до чая с канела, тази подправка съдържа много антиоксиданти и има антибактериални свойства, припомня д-р Анна Соколова.

Диетологът също така съветва да се обърне внимание на зеления чай. Някои разновидности на тази напитка съдържат много катехини, тези флавоноиди стимулират изгарянето на мазнините, отбелязва специалистът.

Напитката съдържа катехини и кофеин, които ускоряват процесите на разграждане и извеждане на мазнините от тялото. Зеленият чай трябва да се използва в комбинация с балансирано хранене и физическа активност. Той потиска чувството на глад и утолява жаждата добре. Действа като диуретик, който премахва отпадъците и токсините от тялото. Може да се добави джинджифил и мляко към чая; те могат да облекчат подуването и възпалението на краката. Съдържащите се в състава му полифеноли засилват топлообмена по време на спорт.

"Опитайте се да изпиете чаша зелен чай половин час преди хранене. Благодарение на него ще ядете по-малка порция от обикновено", съветва лекарят.

"По време на стрес нервната система и сърцето на човека са във възбудено състояние. Под въздействие на стреса някои хора увеличават консумацията на сладки и мазни храни. Зеленият чай действа успокояващо и релаксиращо. Нормализира сърдечната дейност и укрепва съня", допълва експертът.

Зеленият чай, поради своите антибактериални свойства, укрепва имунната система. Намалява риска от вирусни и инфекциозни заболявания. Повишава инсулиновата чувствителност и намалява нивата на кръвната захар. За хората, страдащи от сърдечни заболявания, специалистът препоръчва редовен прием на хранителни добавки с екстракт от зелен чай. Можете също да пиете инфузия на негова основа. Ще увеличи концентрацията на антиоксиданти в кръвта и ще понижи нивата на холестерола. Зеленият чай има подмладяващ ефект и се бори със свободните радикали. Те имат разрушителен ефект върху тъканните клетки и ускоряват процеса на стареене на кожата. Екстрактът от зелен чай насърчава обновяването и подмладяването на клетките. Връща на кожата предишния й тон, изравнява тена и я прави еластична.

3 напитки, които всеки хипертоник трябва да пие

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес