Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Не правете това, ако имате лошо кръвообращение

18 октомври 2024, 10:45 часа

Може да забележите, че с напредване на възрастта кръвообращението ви се влошава. Това може да е свързано и със сърдечно или кръвоносно заболяване или рисков фактор за тях като високо кръвно налягане или затлъстяване. Това е така, защото тези състояния засягат кръвоносните Ви съдове, като ги правят по-тесни и твърди.

Още: Разширени вени: Ефективни натурални средства, които ще помогнат

Това от своя страна прави по-трудно преминаването на кръвта през тях, особено към части на тялото, далеч от сърцето, като ръцете и краката.

4 неща, които трябва да избягвате, ако имате лошо кръвообращение

  • Директна топлина върху ръцете и краката

Ако ръцете и краката ви са студени, може да се изкушите да ги стоплите с бутилка за топла вода или преносим нагревател. Но ако ръцете и краката ви са изтръпнали, може да не забележите, ако станат твърде горещи. Това може да причини изгаряне или нараняване на кожата.

Вместо това носете ръкавици и чорапи, за да ви е топло и удобно. Ако влизате във ваната, за да се стоплите, уверете се, че не е твърде горещо и влизайте бавно.

  • Сухо четкане

Някои хора твърдят, че използването на суха четка с твърд косъм върху кожата им може за подобряване на кръвообращението. Въпреки че на теория може временно да увеличи притока на кръв към определени области, няма научни доказателства, че сухото четкане засилва кръвообращението с течение на времето.

Всъщност не е имало никакви клинични изпитвания или проучвания за ползите от сухото четкане. Освен това може да раздразни или увреди кожата ви, особено ако е крехка поради лош кръвен поток.

  • Носенето на тесни дрехи

Докато правилният чифт компресионни чорапи може да подобри кръвообращението, носенето на тесни панталони или обувки може да има обратен ефект. Дрехи, които оказват натиск върху определени части от тялото ви, могат да ограничат притока на кръв. Вместо това се опитайте да носите широки, удобни дрехи и правилно прилепнали обувки.

  • Тютюнопушене

Цигарите съдържат химикали, които увреждат кръвоносните ви съдове. Това може да увеличи риска от натрупване на мастни материали по стените на артериите и да затрудни кръвта да циркулира.

Още: Лекар: Влияе ли се кръвното налягане от студеното време

Това може да доведе до болка и кожни язви в краката и стъпалата, тъй като кръвта ви не доставя кислорода и хранителните вещества, от които се нуждаят. Но можете значително да намалите риска, като откажете пушенето.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес