Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Компотът от този плод може да се превърне в отрова заради грешка, която всички правим

12 септември 2024, 20:11 часа

Компотът от един плод, ако се съхранява повече от година и костилките не са отстранени, може да стане отровен. Това споделя руският лекар Виталий Наполов, доцент от катедрата по обща биология и биоекология на Факултета по природни науки на Държавния университет за образование.

Компот от череши - кога се превръща в отрова

Според специалиста костите съдържат амигдалин, който при контакт със стомашния сок образува опасната за здравето циановодородна киселина.

Колко време най-малко трябва да се вари компот от сини сливи?

„Компотът от череши не може да се съхранява повече от година, освен ако костилките не са отстранени. Те съдържат амигдалин, който постепенно освобождава циановодородна киселина, която е опасна за здравето при контакт със стомашния сок. Такъв компот може да причини отравяне. Ако случайно сте погълнали едно или две плодчета с костилките, няма да е особен проблем. Въпреки това, не трябва целенасочено да ядете череши с костилки“, казва д-р Наполов.

Според него честото ядене на череши трябва да се избягва поради високото съдържание на диетични фибри в състава им, а те дразнят червата, ако се приемат в големи количества. Експертът допълва, че е препоръчително да се консумират не повече от 350 грама череши на ден.

„Какви проблеми причиняват черешите? Не трябва да преяждате с тях, както с повечето горски плодове, тъй като твърде многото диетични фибри в състава им дразнят червата и могат да причинят храносмилателни разстройства. Препоръчително е да се консумират около 200-350 грама череши на ден“, казва още д-р Наполов.

Полезни свойства на черешите

Поради ниския си гликемичен индекс, черешите са полезни при диабет. Черешата стимулира работата на жлъчния мехур и панкреаса и като цяло подобрява работата на храносмилателния тракт.

Хората с уролитиаза ще се възползват от черешите поради способността им да премахват пикочната киселина. Черешите помагат при лечение на анемия и заболявания на кръвотворната система поради високото съдържание на витамини В1, В6 и С, както и желязо, мед и магнезий.

Кумариновите вещества в черешите са полезни за укрепване на стените на кръвоносните съдове.

Заради съдържанието на фолиева киселина, черешите автоматично попадат в списъка на полезните плодове по време на бременност. Фолиевата киселина подпомага развитието на ембриона и има положителен ефект върху здравето на жената. Черешите също могат да намалят отока. Но по време на кърмене трябва да ядете череши с повишено внимание, тъй като те са алерген. 

Сушените череши възстановяват хемоглобина при големи кръвозагуби и облекчават неразположенията при менопауза. Черешата може да повлияе благоприятно и на мъжкото здраве само ако нямате индивидуална непоносимост. Плодовете нормализират работата на простатната жлеза, а традиционната медицина препоръчва да се използва отвара от листата при аденом на простатата.

Защо всеки трябва да има компот от черни боровинки вкъщи?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес