Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Как бирата влияе на кръвната захар и подходяща ли е за диабетици

08 октомври 2024, 15:34 часа

Въпреки че алкохолът може да повлияе на нивата на кръвната ви захар веднага след пиене, ефектите му могат да се видят до 12 часа след като сте изпили последното си питие.

Ето няколко неща, които трябва да знаете за това как бирата може да повлияе на нивата на кръвната ви захар

Вижте още: Овесени ядки - вдигат или свалят кръвната захар и подходящи ли са за диабетици

Бирата може да повиши нивата на кръвната захар: Бирата съдържа въглехидрати, които се абсорбират в кръвта сравнително бързо, което води до повишени нива на глюкоза. Обикновено повишената кръвна захар се наблюдава малко след консумация на алкохол.

Докато хипогликемията или ниските нива на кръвната захар могат да бъдат резултат от няколко фактора, консумацията на алкохол увеличава риска от хипогликемия за тези, които имат диабет тип 1 и тези с диабет тип 2, използващи инсулин, според Американската диабетна асоциация. Неговите ефекти могат да варират от леки, като умора, изпотяване и неравномерен сърдечен ритъм, до по-тежки, като объркване, необичайно поведение, замъглено зрение и дори припадъци и загуба на съзнание.

Алкохолът стимулира апетита, така че може несъзнателно да преядете, когато любимата си напитка по време на хранене. Това ще повиши нивата на кръвната захар и може да допринесе за увеличаване на теглото.

Алкохолът пречи на регулирането на кръвната захар: според специалистите , консумацията на алкохол може да повлияе на хормоните, които регулират нивата на кръвната захар. Според лекаря по вътрешна медицина д-р Келвин Фернандес,  алкохолът отклонява метаболитните пътища, нарушавайки производството на глюкоза в черния дроб и допринасяйки за ниска кръвна захар. Той може също така да намали чувствителността към инсулин, оказвайки влияние върху способността на тялото да регулира ефективно кръвната захар.

Алкохолът може да повлияе на лекарствата за диабет

Алкохолът и лекарствата не се смесват, особено когато става въпрос за лекарства за диабет. Алкохолът може да повлияе на хипогликемичните лекарства, което ги прави по-малко ефективни.

Как тялото се справя с въглехидратите

Глюкозата е основният енергиен източник на тялото и вашите клетки се нуждаят от нея, за да живеят и изпълняват многобройните си задължения. С други думи, глюкозата подхранва вашите клетки, осигурявайки им енергията, от която се нуждаят, за да живеят и функционират.

Вашето тяло абсорбира въглехидратите, които ядете. Непосредствено след хранене кръвта ви е богата на глюкоза - нивата на кръвната ви захар могат да се повишат веднага след хранене. Вашето тяло използва част от тази глюкоза и съхранява останалата част в черния дроб и мускулите.

Часове след като сте се нахранили, обаче, нивата на кръвната ви захар спадат. Тя задейства тялото да освобождава хормони като глюкагон, който инструктира черния дроб да разгражда съхранената глюкоза (гликоген) до свободна глюкоза, която клетките на тялото могат да използват за енергия. Ако имате диабет, тялото ви има проблеми с регулирането на нивата на кръвната захар и алкохолът може да влоши това. Ето как.

Ефектът на алкохолни напитки като бира върху други органи

Знаем, че алкохолните напитки като бирата могат да повлияят на черния дроб, но също така могат да имат вредни ефекти върху други органи. Прекаленото пиене може да повлияе на здравето на сърцето ви, да увеличи риска от бъбречно заболяване, да увеличи инсулиновата резистентност и да влоши други здравословни състояния. Ето какво трябва да знаете:

1) Панкреас

Панкреасът произвежда инсулин и глюкагон, като и двата участват в регулирането на нивата на кръвната захар. Д-р Фернандес споделя, "алкохолът може да причини възпаление на панкреаса, нарушавайки производството на инсулин." Всъщност изследванията показват, че прекомерната консумация на алкохол също може да причини панкреатит , което води до увреждане и дисфункция на органа.

Вижте още: Студено време - как влияе на кръвната захар и диабета

2) Бъбреци

Високата кръвна захар може да причини увреждане на кръвоносните съдове в бъбреците, които филтрират отпадъците от тялото, карайки ги да действат. Когато пием алкохол, нашите бъбреци трябва да работят по-усилено. Това е особено вярно, когато консумирате повече от няколко напитки.

3) Сърце

Диабетът и сърдечните заболявания често са свързани, според СЗО. По-високите нива на кръвната захар могат да увеличат шансовете за сърдечни заболявания и сърдечни усложнения, тъй като могат да увредят нервите, които контролират сърцето ви.

Освен това натоварва кръвоносните съдове на сърцето. От друга страна, ниската кръвна захар може да увеличи сърдечната честота и да доведе до сърдечни аритмии. Има толкова много изследвания за положителното въздействие на алкохола върху сърцето, но прекомерният прием на алкохол може да доведе до високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и дори инсулт.

4) Мозък

Постоянно високите нива на кръвната захар могат да увеличат рисковите фактори за здравословни състояния и да увеличат риска от увреждане на кръвоносните съдове, засягайки бялото вещество на мозъка и водещо до когнитивно увреждане. Ниските нива на кръвната захар могат да повлияят на настроението ви.

Това може да се прояви като главоболие, замаяност и лоша координация. Алкохолът също може да повлияе на мозъка , причинявайки краткотрайно увреждане. Прекомерната консумация е свързана с дългосрочно увреждане на мозъка.

5) Червата

Някои доказателства сочат, че алкохолът и неговите метаболити могат да причинят възпаление на червата и да повлияят на чревната микробиота, възпрепятствайки имунния отговор. Това може да доведе до нарушаване на механизмите за гликемичен контрол на организма.

6) Крайници

Продължително високите нива на кръвната захар могат да увредят кръвоносните съдове и нервите, водещи до вашите крака и стъпала. Лошото кръвообращение може да забави процеса на оздравяване, докато увреждането на нервите може да причини болка, усещане за изтръпване и липса на мускулен контрол.

Продължителният прием на алкохол може да повлияе на нервната система и да причини проблеми като алкохолна невропатия .

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес