Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте тези храни през есента - те ще ви избавят от болки в ставите

23 октомври 2023, 19:41 часа

Болките в ставите може да се влошат при студено време поради климатичните промени. Руският диетолог д-р Игор Строков препоръчва консумацията на определени храни през есента, които оказват положителен ефект при артрит. Списъкът включва сезонни плодове и зеленчуци, свежи и сушени подправки, боб, ядки, семена и пълнозърнести храни.

Въпреки че основните причини за различните видове артрит могат да варират, повечето форми на ставно заболяване включват възпаление, което води до болка и ограничено движение. Следователно диета, насочена към намаляване на възпалението в тялото, може да помогне, споделя експертът.

Лекар: Яжте тези плодове и ще забравите за болките в ставите

Хранене през есента при болки в ставите

„Храненето и начинът на живот са от решаващо значение за минимизиране на риска от развитие на хронични заболявания, включително различни форми на артрит. Много от нас не мислят много за здравето си, докато не се разболеят. Изследванията показват, че изборът ни на храна може да играе важна роля в превенцията и лечението на артрита“, казва диетологът Игор Строков.

Затова лекарят препоръчва заместването на обичайната с противовъзпалителна диета. Той препоръча да увеличите приема на храни, които могат да облекчат болката, причинена от артрит.

Тези храни са в основата на здравословно хранене, включително средиземноморски, вегетариански и вегански диети.

болки в ставите 

„Доказано е, че диетите, богати на растителни храни, намаляват болката и подобряват качеството на живот при хора, живеещи с ревматоиден артрит, остеоартрит и дори могат да бъдат полезни при псориатичен артрит“, обяснява лекарят.

Растителните храни изобилстват от мощни хранителни вещества, витамини и минерали, които имат противовъзпалителни свойства.

„Забележително е, че една мощна съставка в популярна и достъпна подправка може дори да се справи с ефектите на болкоуспокояващи като ибупрофен“, казва д-р Строков.

„Изследователски екип изследва десет научни статии, които изследват ефектите на екстракта от куркума върху болката в коляното при пациенти с остеоартрит. Прегледът заключава, че куркумата изглежда е полезна за тези пациентите и нейните ефекти са дори сравними с нестероидните противовъзпалителни лекарства, които в някои случаи включват ибупрофен и аспирин. Освен това можете също да консумирате куркума в диетата си, но трябва да добавите черен пипер и мазнини, за да активирате нейните мощни свойства“, пояснява лекарят.

Най-често тази подправка се приема в комбинация с джинджифил и черен пипер, който съдържа пиперин – съставка, ускоряващ усвояването на куркумина.

Oще: Напитката, която само за 1 седмица помага при болки в ставите

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес