Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте мед само така, за да не вдига кръвната захар, здравен съвет за деня, 17 септември

17 септември 2024, 09:45 часа

Д-р Александър Умнов споделя, че дори натуралният мед може да „помогне“ за появата на диабет, ако се консумира в неправилно количество. Експертът отбеляза, че този продукт е полезен само в правилното количество.

Как е правилно да се яде мед?

„Не трябва да преяждате дори с висококачествен натурален мед, тъй като това може да доведе до диабет“, предупреждава експертът .

Какво ще се случи с холестерола ви, ако всяка вечер ядете по 1 лъжица мед?

Д-р Умнов обръща внимание на факта, че медът не трябва да се добавя към горещ чай. При високи температури продуктът се разрушава и тялото получава само „гола“ захар, което води до повишаване на нивата на глюкозата.

Лекарят изяснява кога медът не причинява диабет - за това продуктът трябва да се консумира ежедневно в количество не повече от една супена лъжица. Според д-р Умнов това количество мед има положителен ефект върху стимулирането на имунната система поради присъщите му антиоксиданти и флавоноиди.

Освен това, допълва лекарят, медицината свързва консумацията на мед с намален риск от инфаркти и инсулти. В допълнение, продуктът има антидепресивен ефект и насърчава заздравяването на язвени лезии на стомаха и дванадесетопръстника.

Медът е най-ценният продукт, с ненадминати хранителни и вкусови качества, даден ни от природата, който притежава редица полезни и лечебни свойства. Освен това хората са знаели за лечебните свойства на меда много векове преди да бъде направен химическият му анализ. Пчелите са се появили на земята 50-60 хиляди години по-рано от хората. И преди 6000 години населението на Египет вече е отглеждало пчели, както свидетелстват множество исторически паметници. Древноегипетските пирамиди и обелиски са доказателство, че египтяните са консумирали меда не само като храна, но и като лекарство, козметично средство и консервант.

Но не само египтяните са събирали мед в древността. Пчеларството също е било широко развито в Асирия преди около 3000 години. Освен да го ядат, асирийците покривали телата на мъртвите първо с мед, а след това с восък.

В Индия, Китай, Палестина, Арабия, Гърция, Рим и много други страни хранителните, лечебните и консервиращите свойства на меда се използват от древни времена. В момента свойствата на меда са проучени по-подробно; много клинични изследвания са проведени за ефективността на този продукт при лечението на различни заболявания. На първо място си струва да се отбележи неговата хранителна стойност. Медът е висококалоричен продукт (315 Kcal на 100 g), подобен по състав на човешката кръвна плазма, включващ лесноусвоими въглехидрати - глюкоза и фруктоза, протеини, както и редица минерални соли, микроелементи, ензими и витамини: B2, B6, H, K, E, PP, C, пантотенова и фолиева киселини.

Благодарение на комплексния си състав, включващ повече от 100 вещества, медът има свойствата да възстановява жизнеността на организма и да подобрява метаболизма. Протеините, които съставляват меда, служат като пластично вещество в тялото и участват в образуването на хормони и ензими. Минералните вещества, които взаимодействат в организма с ензими, витамини и хормони, влияят върху възбудимостта на нервната система, тъканното дишане и хемопоетичните процеси.

Защо ТРЯБВА да пиете вода с мед всяка сутрин?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес