Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте я всеки ден, това е най-полезната ядка за червата, здравен съвет за деня, 20 октпомври

20 октомври 2024, 11:16 часа

Руският лекар д-р Наталия Балан разкри коя е най-полезната ядка за червата.

Най-полезната ядка за червата

"Учени проведоха проучване и нарекоха бразилския орех най-полезния продукт за червата, който спомага за повишаване на защитните функции на стомашно-чревния тракт", съобщава специалистът.

"По време на проучването експертите установиха, че редовната консумация на бразилски орех подобрява работата на стомашно-чревния тракт и намалява риска от развитие на рак на червата", допълва лекарят.

Тази ядка нормализира кръвното и забавя стареенето

Бразилските орехи съдържат вещества, които помагат за образуването на защитна бариера в червата, като по този начин осигуряват защита срещу токсини и патогени. Освен това бразилските орехи са богати на селен, който обогатява организма с антиоксиданти.

"Експертите обаче отбелязват, че тази ядка е доста калорична, така че трябва да се консумира умерено. За постигане на положителен ефект са достатъчни само две ядки на ден, показва проучване на платформата Journal of Nutrition", споделя още лекарят.

Други ползи от бразилския орех

Тази ядка съдържа високи нива на антиоксидант, известен като елагова киселина и се счита за противовъзпалително средство, което може да има терапевтичен и защитен ефект върху здравето на мозъка и много болестни процеси като деменция и болестта на Алцхаймер.

Бразилските орехи също съдържат цинк, който помага за премахване на токсините и намаляване на възпалението.

Подобно на много други ядки, бразилските орехи имат ползи за здравето, включително понижаване на LDL холестерола. Те са с високо съдържание на ненаситени мазнини и ниско съдържание на наситени мазнини и подобряват липидния ви профил, като ядете само шест до десет ядки на ден. Бразилските орехи са богати на Омега-3 мастни киселини, витамин Е и магнезий, които също се борят с високия холестерол.

Бразилските орехи са суперхрана за селен. Много разстройства на настроението и емоционални разстройства са причинени от ниски нива на селен. Освен това, яденето на шест до десет бразилски ореха дневно може да подобри настроението ви, да намали тревожността и стреса и да ви даде енергия.

Ползите от бразилските орехи увеличават производството на зареждащия за добро настроение химикал серотонин, който подобрява настроението ви. Високите нива на тиамин поддържат здрава нервна система, което означава, че сте по-малко стресирани.

Бразилските орехи могат да понижат нивата на холестерола, което от своя страна понижава кръвното налягане. Високите нива на селен в бразилските орехи, заедно с високите им нива на калций, магнезий и калий, помагат за регулиране на сърдечната функция и предпазват от образуване на плака, водеща причина за високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.

Лекар: Яжте всеки ден тази ядка за бързо отслабване, здравен съвет за деня, 7 октомври

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес