Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте го всеки ден, този сезонен плод разрежда и пречиства кръвта, здравен съвет за деня, 21 септември

21 септември 2024, 10:58 часа

Някои хора не харесват този плод поради стипчивия им вкус, други просто не знаят за ползите от нея, а трети знаят, че той е идеално средство за разреждане и пречистване на кръвта. Но в Китай райската ябълка някога е била наричана „храна на боговете“, заради вярването, че древните божества са първите, които са я опитали. Руският лекар Елена Ворончук коментира какви са ползите от райската ябълка.

Ползи от райската ябълка

„Думата „райска ябълка“ се превежда от фарси като храна на боговете“, обяснява лекарят.

„Не бива да се изненадвате, че този плод е много здравословен продукт, който съдържа отличен набор от витамини и минерали, които повишават имунитета. В райската ябълка има повече фибри, отколкото в ябълките. Тези оранжеви плодове стабилизират храносмилателната система, подобряват кръвообращението и дори помагат да се отървете от депресията", казва специалистът.

Лекар: Тази храна сгъстява кръвта най-бързо

"При много хора се наблюдава понижение на хемоглобина през зимата, появяват се сънливост и апатия. Райската ябълка е добра опция в този случай, тъй като помага за производството на червени кръвни клетки, разрежда и почиства кръвта. В същото време тялото се обогатява с кислород, кръвното налягане се стабилизира и здравето се подобрява. Райската ябълка е полезна и за зрението и укрепва сърцето. Изследователите потвърждават, че една райска ябълка на ден намалява риска от развитие на инфаркт. Тя е от полза и за кожата - лекува малки рани. Не забравяйте, че триптофанът, който е част от райската ябълка, участва в производството на серотонин, хормона на щастието. Два плода на ден могат да ви дадат добро настроение", казва още специалистът.

Сезонът на райската ябълка е септември-декември. Когато купувате този плод, трябва да обърнете внимание на външния му вид. Ако цветът е блед и листата отгоре са зелени, тогава райската ябълка не е узряла. Този плод трябва да се съхранява на стайна температура в продължение на няколко дни или да се постави във фризера за един ден. Тогава стипчивият вкус ще изчезне. В такъв случай всички полезни свойства ще бъдат запазени.

Основната стойност на райската ябълка е наличието на голямо количество антиоксиданти. Един от тях е бета-каротинът, който е предшественик на витамин А. Райската ябълка съдържа повече от него, отколкото морковите, чушките или тиквата. Ако изядете плод с тегло около 150 гр, можете да получите до 20% от дневната нужда от това вещество. Витамин А е важен преди всичко за обновяването на клетките в нашето тяло. Бета-каротинът се бори и със свободните радикали, предпазва клетките от разрушаване и забавя процеса на стареене.

"Райската ябълка дава дълготрайно усещане за ситост, така че може да бъде отлична закуска. Хората с диабет и страдащите от алергии не трябва да ядат райска ябълка. Този плод е силен алерген. Освен това райската ябълка е забранено да се дава на деца под тригодишна възраст", споделя още лекарят.

Лекар: Това е най-добрата напитка за разреждане на кръвта на възрастните хора

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес