Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте ги всеки ден, тези храни успокояват нервите и намаляват тревожността, здравен съвет за деня, 12 октомври

12 октомври 2024, 10:05 часа

Неврологът д-р Екатерина Демяновская споделя, че включването на определени храни в диетата помага за поддържане на здрава психика - те успокояват нервите и намаляват стреса и тревожността.

Доктор Демяновская напомня, че когато безпокойството и стресът станат хронични, здравословните проблеми не могат да бъдат избегнати - това засяга нервната система, сърцето и кръвоносните съдове, храносмилателните органи. В същото време, експертът отбелязва, че правилно организираното хранене осигурява ефективна подкрепа за психичното здраве и ефективно намалява рисковете от онези разстройства, които могат да възникнат под влиянието на постоянно нервно напрежение.

Д-р Демяновская уточнява, че за да намалите тревожността и стреса, трябва да ядете храни, съдържащи определени хранителни вещества. Лекарят назова кои са те. 

Храни, които намаляват стреса и тревожността

На първо място това са храните, богати на триптофан. Тази аминокиселина повишава устойчивостта на стрес на мозъчните неврони, а също така е предшественик на серотонина и мелатонина, които осигуряват добро настроение и здрав сън.

Кои билки помагат за бързо успокояване на нервите?

Лекарят споделя къде се намира триптофанът – в твърдите сирена, изварата, млякото, киселото мляко, овесените ядки, какаото, пълнозърнестият хляб.

Храните, богати на магнезий, също са важни в случая. Те помага за по-добро понасяне на нервното напрежение и за възстановяване на мозъка от емоционален шок.

Експертът споделя и къде се съдържа магнезият – в спанак, броколи, зеле, ядки и семена, пълнозърнести храни, варива, банани, черен шоколад.

Храните, богато на омега-3 мастни киселини, също трябва да присъстват в диетата, те потискат активното производство на хормона на стреса кортизол, като по този начин намаляват нивата на тревожност.

Д-р Демяновская споделя и къде се съдържат омега-3 мастните киселини. Те присъстват в състава на мазните риби, лененото масло, орехите.

Богатите на витамин B9 (фолиева киселина) храни също са важни. Този витамин помага на тялото по-активно да произвежда „хормона на щастието“ серотонин, като по този начин стабилизира психо-емоционалното състояние.

Къде се намира витамин В9 - в яйцата, бобовите растения, карантия, листни зеленчуци.

Като цяло консумацията на храни, богати на витамини от група В, е полезна за здравето на нервната система и психиката. 

„Храните, богати на витамини и минерали, не са панацея за стреса. Ако изпитвате постоянен стрес, консултирайте се с лекар“, съветва д-р Демяновская.

Кои чайове помагат за успокояване на нервите

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес