Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ябълков оцет - как влияе на холестерола и пикочната киселина

27 октомври 2024, 19:05 часа

Ябълковият оцет се използва като алтернативна терапия от десетилетия с твърдения, че може да помогне за понижаване на кръвната захар, кръвното налягане, теглото, възпалението и др. Има минимални изследвания относно здравните претенции на ябълковия оцет - особено свързани с ефектите му върху подаграта - но има няколко проучвания, които подкрепят някои от тези твърдения.

Тук ще разгледаме по-подробно ябълковия оцет, подаграта и здравните претенции, свързани с тях.

Вижте още: Лекар: Люти чушки - как влияят на кръвната захар и холестерола

Какво представлява ябълковият оцет?

Ябълковият оцет се създава от ферментирал ябълков сайдер. Процесът на ферментация разгражда естествената захар, за да се получи етанол, който след това се превръща в оцетна киселина от бактериите на оцетната киселина.

Оцетната киселина, присъстваща както в белия оцет, така и в ябълковия оцет, е компонентът, отговорен за много от неговите здравни претенции. Оцетната киселина се свързва с понижаването на нивата на кръвната захар, подпомага загубата на тегло и е антибактериална. 

Ябълков оцет: Хранителни факти

Нула калории, защото не съдържа въглехидрати, мазнини или протеини.

Обикновено има 5 до 6% оцетна киселина в зависимост от нейното разреждане.

Единственият витамин или минерал в ябълковия оцет е малко количество калий.

Когато не е филтриран, в него има вещество, наречено майка, което съдържа бактериите и ензимите на оцетната киселина.

Ябълковият оцет има pH от около 2 до 3; всичко под рН 7 е киселина.

Какво е подагра?

Подаграта е форма на артрит, която причинява внезапна поява на болка, подуване, зачервяване и болезненост в ставите. Обикновено засяга ставите на големите пръсти на краката, глезените, коленете, лактите, китките и пръстите.

Пристъпите на подагра възникват, когато в тялото се натрупат високи нива на пикочна киселина, което предизвиква възпаление и силна болка в ставите. Пикочната киселина се образува, когато пурините се метаболизират. Пурините могат да се произвеждат в тялото и присъстват в храните. След това пикочната киселина се филтрира от бъбреците и се отделя чрез урината.

Диетите с високо съдържание на пурини са свързани с повишени нива на пикочна киселина в кръвта. Пурините се намират в говеждото, мидите и алкохолните напитки.

Ябълков оцет и подагра

Tвърди се, че ябълковият оцет е противовъзпалително и може да помогне за намаляване на възпалението при подагра. Въпреки това, няма изследвания, които да подкрепят, че има противовъзпалителни ефекти при хора или че е ефективен за предотвратяване на подагра.

Едно проучване разглежда диетичния подход за контролиране на нивата на пикочната киселина в кръвта и установява, че след алкална диета се повишава pH на урината, което е свързано с повишено отделяне на пикочна киселина в урината. 2Алкалната диета включва много плодове и зеленчуци, докато по-киселата диета е по-богата на протеини. Оцетът беше включен в алкалната диета, но не беше определен като ябълков оцет.

Няколко от здравните твърдения за ябълковия оцет имат някои подкрепящи доказателства и могат косвено да помогнат при подагра. 

Диабет и контрол на кръвната захар

Ефектите на оцета за контрол на кръвната захар са най-добре  подкрепените. Множество проучвания са тествали ефектите на оцета върху понижаването на нивата на кръвната захар.

Предполага се, че оцетът понижава гликемичния индекс на храните, което намалява ефекта на тези храни върху нивото на кръвната захар.

Проучване установи, че използването на дресинг за салата с оцет намалява реакцията на кръвната захар към храна, съдържаща 50 грама въглехидрати с над 30%. 

Друго проучване сравнява гликемичния отговор към хранене, когато кисели краставици са заменени с прясна краставица. Проучването установи, че храненето с мариновани краставици води до над 30% намаление на гликемичния отговор към това хранене. 

Ако имате диабет и приемате лекарства за понижаване на нивото на кръвната захар, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар преди да опитате оцет, за да управлявате нивата на кръвната си захар.

Управление на теглото

Изследване от 2017 г. установи намаляване на телесното тегло, обиколката на талията и нивата на серумните триглицериди в двете групи, приемащи оцет, в сравнение с групата, приемаща плацебо. В това проучване групите  , консумиращи оцет, са имали или 15 ml, или 30 ml оцет дневно. Оцетът в това проучване не е посочен като ябълков.

Намаляване на възпалението

Проучване, проведено при мишки, показва, че ябълковият оцет помага за контролиране на хронична болка и възпаление. Проучването предполага, че неговите благоприятни ефекти върху възпалението могат да бъдат свързани с B-витамините в ябълковия оцет. Въпреки че тези открития могат да бъдат обещаващи, няма доказателства, че ябълковият оцет е ефективен за намаляване на възпалението при хората.

Вижте още: Лекар: Кафе - как влияе на пикочната киселина

Кръвно налягане

Беше проведено проучване при плъхове, изследващи ефектите на ябълковия оцет върху кръвното налягане . Проучването установи, че консумацията на ябълков оцет всеки ден в продължение на шест седмици води до по-ниско систолично кръвно налягане. 

Важно е да запомните, че има силна връзка между теглото и кръвното налягане. Загубата на тегло с 10% значително понижава кръвното налягане, така че е важно да се вземат предвид промените в теглото и начина на живот, които са по-ефективни.

Нива на холестерола

Контролно проучване от 2018 г. установи, че ябълковият оцет помага за намаляване на нивата на триглицеридите и нивата на общия холестерол повече, отколкото диетата с ограничени калории сама по себе си. Това проучване показа обещаваща предварителна информация за ефекта на ябълковия оцет върху нивата на холестерола.

Дозировка и приготвяне

Ябълковият оцет се предлага в течна и таблетна форма. Няма препоръчана стандартна доза за нито една от формите, така че следвайте указанията на опаковката на продуктите и се консултирайте с вашия лекар преди употреба.

Ако обмисляте да добавите оцет към храната си, изглежда, че повечето проучвания препоръчват приблизително 15-30 ml (1-2 супени лъжици) дневно. Когато разреждате оцет, препоръчителното съотношение е 1:10 съотношение оцет към вода. Имайте предвид, че количеството оцетна киселина в ябълковия оцет не е стандартно, докато белият оцет има стандартни 5% оцетна киселина.

Повечето от изследванията за ефекта на оцета върху кръвната захар и теглото използват оцет като част от ястията като дресинг, топинг или в мариновани храни. Има малко доказателства за приемането на ябълков оцет под формата на таблетки или течна форма извън храненето. 

Риск и странични ефекти

Ако не е правилно разреден, ябълковият оцет може да бъде много вреден за вашето здраве. Тъй като е киселина, може да ерозира и увреди тъканите, ако се използва неправилно. Когато се използва локално, нанася се директно върху кожата, може да причини химически изгаряния, ако не се разреди.

Когато се използва вътрешно, ябълковият оцет може да причини:

Езофагит, болка в гърлото и затруднено преглъщане

Увреден зъбен емайл и поява на кариес

Увредена стомашна лигавица

Хипогликемия, особено при лица, приемащи лекарства за понижаване на нивата на кръвната захар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес