Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Хората, които спят в тази поза, имат главоболие сутрин

12 юни 2024, 09:56 часа
Реклама

Неврологът Зиярат Исакова говори за причините за главоболието след сън. Това е доста често срещан проблем.

Реклама

Каква е връзката между позата на сън и главоболието? 

Една от честите причини е неправилната позиция на тялото. Неудобната възглавница, матрак или поза водят до напрежение в мускулите на врата и гърба, което причинява главоболие.

„Това се случва особено често при хора, които спят по корем или без подходяща опора за врата“, обяснява специалистът.

5 храни, които трябва да ядете, за да спрете главоболието

Друга причина за главоболие след сън е твърде краткият или твърде дълъг сън. Липсата на сън предизвиква натрупване на умора и напрежение, а излишъкът му нарушава нормалните биоритми на организма.

Третата причина е апнея и други дихателни нарушения. По време на апнея дишането се прекъсва, което води до ниски нива на кислород в кръвта и чести събуждания. Липсата на кислород води до главоболие.

Четвъртата причина е бруксизъм или скърцане със зъби, когато дъвкателните мускули и темпорамандибуларната става се напрягат прекалено много. Бруксизмът може да бъде причинен от различни фактори, включително стрес, тревожност, неправилна захапка или други медицински проблеми. Бруксизмът може да причини различни проблеми като износване на зъбите, увреждане на емайла, болка в челюстта и главоболие.

Петата причина са психологически фактори като депресия и тревожни разстройства. Хроничният стрес и безпокойството нарушават нормалните цикли на съня.

Шестата причина е дехидратацията. Докато спите, тялото ви губи влага чрез дишане и изпотяване, а липсата на достатъчно течности преди лягане може да причини дехидратация и в резултат на това главоболие. Понякога причината за главоболието може да бъде възпаление на синусите или други инфекциозни заболявания. 

Други причини за главоболие

Дори чаша вино може да ви причини главобэлие. Особено ако виното е червено. Това е така, защото алкохолът причинява дехидратация. Мозъкът и кръвоносните съдове реагират много чувствително на със спазми. Освен това никакви хапчета няма да помогнат: трябва да пиете повече течност и да изчакате, докато водният баланс се възстанови.

Консумацията на кафе, сирене, шоколад същоможе да доведе до главоболие.

Лекар: 7 причини за главоболие - някои от тях ще ви изненадат

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес