Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Дефицитът на този витамин е пагубен за дебелото черво

24 септември 2024, 16:02 часа

Недостигът на витамин Д може да провокира появата на полипи и да причини рак на дебелото черво, съобщава руският лекар д-р Александър Мясников.

Витамин Д и връзката му със здравето на червата 

"Наскоро бяха публикувани проучвания, които показват, че витамин D като цяло намалява риска от рак със 17%. Ефектът от дефицита на витамин D върху образуването на полипи в червата е научно доказан. Полипите са възможен предшественик на рак. От полип до рак – 10 години”, казва известният лекар Александър Мясников.

Лекар: Това е най-добрата храна за дебелото черво, захарта и холестерола

"Разбира се, витаминът не е панацея. Най-важното е да си направите колоноскопия. Подобно на други видове рак, опасността от рак на червата се крие във факта, че той е безсимптомен за дълго време. Вашето тяло е болно от дълго време, но все още не показва никакви външни прояви и едва на късен етап наличието на рак става очевидно. Както всеки друг злокачествен тумор, протичането на рака на червата е много трудно за лечение. Прогнозата на заболяването на етапи 3-4 е изключително неблагоприятна", казва специалистът.

Според лекаря важен рисков фактор са хранителните навици. Ракът се среща по-често при тези, чиято диета съдържа много пушено месо, мазни и месни храни, но недостатъчно зърнени храни и зеленчуци. Други отключващи фактори са недостатъчната физическа активност, наднорменото тегло и тютюнопушенето.

Други ползи от витамин Д

Витамин D или „слънчевият витамин“ е основно хранително вещество, което участва във всички процеси в нашето тяло. Ето защо с право се нарича уникално „вещество на 21 век“.

Първо, витамин D е отговорен за качественото и ефективно функциониране на нашия имунитет. Факт е, че той активира защитни клетки убийци, чиято задача е да търсят и унищожават вируси и бактерии. Освен това витамин D действа едновременно на 2 вида имунитет: вроден и придобит.

Второ, установено е, че витамин D участва в производството на допамин, хормона на радостта и удоволствието. Затова липсата му често води до апатия, лошо настроение и дори депресия.

Контролирайки оптималното ниво на калций в кръвта, слънчевият витамин помага на нервната система да работи без прекъсване, а мускулите да поддържат сила и тонус. При недостиг на витамин D силата ни е „нула“ и хроничната умора е постоянен спътник дори през уикендите и на почивка.

Витамин D е истински помощник за ученици, студенти и офис служители, тъй като помага за подобряване на паметта и концентрацията.

“Слънчевият витамин” има голямо влияние и върху панкреаса, или по-точно върху синтеза на инсулин и регулирането на кръвната захар. А при жените стимулира и производството на полови хормони, което се отразява благоприятно върху способността за зачеване. Вит. D забавя процеса на стареене.

Този основен витамин е почти невъзможно да се набави в достатъчни количества по естествен път – чрез слънчева светлина или чрез храната, споделя в заключение специалистът.

Лекар: Това са най-добрите храни за здравето на дебелото черво

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес