Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко грама захар има в една ябълка - отговор от лекар

20 август 2024, 12:06 часа

Руският гастроентеролог д-р Екатерина Кашух коментира какви са здравословните ползи от ябълките. Тя споделя, че пресните млади ябълки имат най-силен положителен ефект върху системите на тялото - те се характеризират с по-високо съдържание на витамини и микроелементи. По-специално, тези ябълки са богати на витамини С и А, както и на калий и магнезий, които ефективно поддържат сърдечната функция.

По време на съхранение концентрацията на витамини в ябълките намалява все повече и повече (те губят витамин С особено бързо).

Колко грама захар има в една ябълка? 

В допълнение, доктор Кашух коментира съдържанието на захарта, съдържаща се в ябълките. Лекарят съветва да не се отказваме от яденето на плодове само защото са сладки.

Защо листата на ябълката пожълтяват?

„Една ябълка всъщност съдържа около 11 грама захар. Но това са естествени захари, които се освобождават бавно по време на храносмилането и не водят до внезапни скокове на кръвната захар. Добавената захар, която се използва при приготвянето на храни, е опасна – ябълките я нямат. Много проучвания показват, че яденето на сладкия плод, всъщност е свързано с по-ефективна загуба на тегло и намален риск от развитие на диабет тип 2“, казва гастроентерологът. Специалистът допълва, че възрастен може да яде максимум три ябълки на ден. Печените плодове се усвояват най-добре от организма, пресните могат да предизвикат алергични и други нежелани реакции. При заболявания на стомашно-чревния тракт ябълките са противопоказани.

Полезни свойства на ябълките

Плодът съдържа витамини, каротин, пектин, флавоноид флоридин, кверцетин, катехини, феноли, въглехидрати, органични киселини (ябълчена, лимонена, винена), микро- и макроелементи, дъбилни вещества, диетични фибри. Трябва да се отбележи, че малките кисели плодове са най-наситени с витамини. При дългосрочно съхранение хранителната стойност на плодовете намалява.

Вкусните плодове се отличават с ниско съдържание на калории - 25-48 (в зависимост от сорта) килокалории на 100 грама. Но при термична обработка енергийната стойност се увеличава. Печените плодове съдържат 65 килокалории, а сушените - 250.

По отношение на съдържанието на витамин А, който е отговорен за зрителната острота, ябълките превъзхождат портокалите. А по концентрация на витамин В2 те заемат водеща позиция сред плодовете. Този витамин подпомага храносмилането, контролира растежа и е отговорен за целостта на нервната система. Витамин B9 осигурява правилното вътрематочно развитие и насърчава загубата на тегло.

Витамин С (аскорбинова киселина), съдържащ се в ябълките, е важен за правилното функциониране на организма. Предпазва от инфекции, служи за профилактика на витаминен дефицит и анемия, има противовъзпалително действие, регулира съсирването на кръвта, осигурява здравината и еластичността на кръвоносните съдове и спомага за бързото възстановяване след заболяване. Достатъчно е да изядете 4 плода, за да осигурите на организма дневна доза аскорбинова киселина.

Зеленчуците, които НЕ трябва да засаждате до ябълката

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес