Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко чаши кафе на ден вредят на мозъка?

04 август 2024, 15:47 часа

Проучванията показват, че прекомерната консумация на кафе постепенно намалява когнитивните способности. Но учените не съветват напълно да се отказват от тази напитка, съобщава изданието The Health Site.

И така, колко кафе можете да пиете на ден, за да поддържате правилното функциониране на мозъка си?

Лекар: НЕ пийте студено кафе, опасно е - здраен съвет за деня, 4 август

Кафето е една от напитките с най-противоречива репутация. Твърди се, че повишава кръвното налягане, но при редовна употреба го нормализира. Повишава нивата на холестерола, но само нефилтрираното кафе, а приготвеното по друг начин дори намалява смъртността. Друг плюс: кафето намалява риска от развитие на деменция. Тук обаче всичко не е толкова ясно и има няколко нюанса.

Как кафето влияе на мозъка? 

Учени от Advent Health Research Institute в Орландо изследваха как кофеинът от кафето и чая влияе на флуидната интелигентност – способността да се мисли логично и абстрактно, да се решават нови, непознати проблеми, без да се разчита на натрупан опит.

Проучването включва около 8,5 хиляди души над 60-годишна възраст, от които 60% са жени. Те не са имали когнитивни нарушения, но около 26% са носители на гена APOE e4, който повишава риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Освен това чрез проучване учените установиха:

  • 18% пият 4 или повече чаши кафе на ден (висока консумация);
  • 58% съобщават, че пият една до три чаши (умерена консумация);
  • 25% казват, че никога не са пили кафе.

Що се отнася до чая, 47% съобщават, че пият четири или повече чаши, 38% пият една до три чаши, а 15% не пият изобщо. Проучването оценява когнитивната функция в началото и при най-малко две последващи посещения.

След девет години наблюдение учените стигнаха до извода, че тези, които пият много кафе, имат най-рязък спад в интелигентността. С други думи, четири или повече чаши кафе на ден забавят мозъчната функция. 

В случая с кофеина от чая картината се оказа съвсем различна. Хората, които никога не са пили чай, показват по-голям спад в интелигентността си в сравнение с тези, които са го консумирали умерено или са го консумирали в големи количества.

В резултат учените стигат до извода, че кафето може да има защитен ефект, но в умерени количества. Според д-р Келси Сеуел, която представи изследването на неотдавнашната международна конференция на Асоциацията на Алцхаймер, вероятно има различни нива на защитни механизми, включително на молекулярно ниво.

Експертът припомня, че по-ранни проучвания показват, че кафето намалява производството на бета-амилоид, протеин, който се смята за една от причините за болестта на Алцхаймер.

Сложете това в кафето и ще свалите килограмите за нула време

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес