Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя риба е по-здравословна - червена или бяла

14 октомври 2024, 11:57 часа

Гастроентерологът д-р Светлана Иляшенко коментира ползите от бялата и червената риба. Според нея червената риба съдържа повече витамини и микроелементи, а бялата нискомаслена е по-малко калорична, не предизвиква алергии и се препоръчва дори за малки деца.

Ползи от бялата и червената риба 

„По отношение на хранителни вещества червената риба несъмнено е по-богата. Но при патологии на стомашно-чревния тракт често препоръчваме бяла риба. Съдържа по-малко мазнини. Освен това е по-малко алергизираща“, казва д-р Иляшенко.

Поради тази причина специалистът препоръчва на родителите да започнат да въвеждат в менюто на децата си бяла риба, например минтай, треска и хек.

Тази риба нормализира пулса и удължава живота

По отношение на червената риба едно от нейните предимства е, че е богата на полиненаситени мазнини. Липидите бързо се разграждат, така че няма да навредят на тези, които се опитват да се отърват от излишните килограми. Приемът на Омега-3 мастни киселини е жизненоважен, тъй като някои от тях не се синтезират самостоятелно. Тези елементи имат следните предимства:

  • имат благоприятен ефект върху функционирането на нервната система - релаксират, подобряват паметта и вниманието;
  • подпомагат борбата с възпаленията – гастрит, кожни обриви, артрит, ревматизъм и др.;
  • осигуряват профилактика на заболявания на сърдечно-съдовата система - разрежда кръвта, което позволява по-добро снабдяване на вътрешните органи с кислород;
  • насърчават отстраняването на холестерола, помагат да се избегне запушването на кръвоносните съдове;
  • осигуряват профилактика на захарен диабет - нормализират въглехидратната обмяна и нивата на инсулина;
  • подобряват състоянието на кожата, косата, ноктите.

Червената риба е богата и на витамини - A, B, D, E, PP. Съдържа елементи като фосфор, желязо, калций. Както и магнезий, цинк, калий, селен и др. Значително е и количеството на аминокиселините – треонин, триптофан, лизин, аргинин и други в нейния състав.

Те са необходими за нормалния растеж, развитие и здраве на организма. Поради факта, че продуктът се смила лесно, струва си да се избере като заместител на месото за тези, които имат проблеми с храносмилането.

бялата риба съдържа рекордно количество висококачествен и лесно смилаем протеин на порция от 100 грама (на порция е дневната нужда), с минимално съдържание на калории: най-добрият вариант за лека вечеря за тези, които следят фигурата си. Но протеините не са единственото нещо, което прави бялата риба ценен хранителен елемент. В бялаата риба няма толкова много омега-3 киселини, но има повече от достатъчно витамини. Бялата риба съдържа витамини от група В (особено важни сред тях са В6 и В12), които спомагат за детоксикацията на организма и борбата с възпалителните процеси, а също така съдържа в големи количества витамините А и С.

Тази евтина риба е най-полезна при висока захар и висок холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес