Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой НЕ трябва да яде варена царевица?

10 юли 2024, 15:33 часа

Варената царевица е истинска съкровищница, що се отнася до ползите за здравето. Поддържа нивата на кръвната захар, подпомага фунцкията на сърцето и зрителния апарат.

Кой не трябва да яде варена царевица? 

Въпреки това, според Healthdigest, хората с гастрит трябва да избягват всякакви продукти на основата на царевица. Това заболяване се отнася до възпаление на стомаха и симптомите включват лошо храносмилане, подуване на корема и болка. Ако възникнат усложнения, гастритът може дори да причини стомашно кървене или да доведе до развитие на язва.

Лекар: Най-добрата царевица за варене се познава по това

Експертите от Care Hospitals обясняват, че царевицата съдържа захари, които могат да влошат симптомите на гастрит. Според Manhattan Gastroenterology, целулозата е една такава верига от молекули , на които този продукт е особено богат. Несмляната царевица навлиза в червата, причинявайки симптоми на коремна болка, спазми и газове.

Какво не трябва да ядете, ако имате гастрит?

Освен царевицата, ограниченията включват и кисели плодове, пикантни зеленчуци и млечни продукти. Всички те могат да влошат функционирането на стомашната лигавица. Също така не се препоръчва консумацията на червено месо, ядки и фъстъчено масло, тъй като противодействат на опитите за облекчаване на симптомите на гастрит. Същото важи и за преработените храни и сладкиши като торти, сладкиши, чипс и шоколад. Много е важно да премахнете алкохола от диетата си, тъй като той влияе върху ефективността на лечението на гастрит.

Ползи от царевицата

Царевицата е продукт с уникален набор от хранителни вещества. Тя е източник на сложни въглехидрати, протеини (около 10 гр на 100 гр пресни зърна) и диетични фибри. Също така, в сравнение с други зърнени култури, царевицата има по-високо съдържание на ненаситени мазнини - приблизително 4-5%. Този състав осигурява доста висока хранителна стойност - до 350 kcal на 100 гр продукт. И това е абсолютен плюс, когато става въпрос за консумация на минимално преработен продукт: протеините засищат, сложните въглехидрати ви карат да се чувствате сити за дълго време, а диетичните фибри нормализират храносмилането.

Комбинацията от мастни киселини, съдържаща се в царевицата, е близка до оптималната. И това е един от факторите за положителния ефект на зърнените култури върху функционирането на сърдечно-съдовата система. По-специално, ненаситените мастни киселини помагат на тялото да се отърве от "лошия" холестерол и да поддържа нормални нива на добрия холестерол. Съответно се намалява рискът от запушване на кръвоносните съдове с атеросклеротични плаки и образуването на кръвни съсиреци. Отбелязан е положителен ефект на царевицата за нормализиране на кръвното налягане. Следователно рисковете от развитие на сърдечни заболявания и инсулт са намалени.

Царевицата намалява риска от хемороиди и колоректален рак, а също така предотвратява развитието на синдром на раздразнените черва. Научно доказано е, че редовната консумация на пълнозърнести храни намалява риска от рак на дебелото черво, отбелязва изданието. Това е пряко свързано с достатъчното потребление на естествени диетични фибри (фибри), които стимулират чревната подвижност, имат благоприятен ефект върху храносмилателните процеси, ускоряват метаболитните процеси в организма и нормализират изпражненията.

Лекар разкри как царевицата влияе на кръвното

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес